Džindić o uspjehu namjenske industrije, dugu za plin, poruci Upravi RMU Banovići

Foto: FENA
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je konferenciju za medije nakon današnje sjednice Vlade u Sarajevu na kojoj je govorio o Upravu RMU Banovići, zatim poslovnom uspjehu u namjenskoj industriji, kao i najavama da postoji mogućnost da potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostanu bez prirodnog plina.

Vlada FBiH danas je dala saglasnost za produženje postojećeg kolektivnog ugovora u rudarskom sektoru do usaglašavanja novog kolektivnog ugovora, a kako bi se izbjegao pravni vakum.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zadužen je da u narednih sedam dana sa sindikatima potpiše aneksiranje kolektivnog ugovora, ujedno zaduživši resorno ministarstvo i pregovarački tim da ubrzaju proceduru usvajanja novog kolektivnog ugovora.

“Mislim da smo vrlo blizu dogovora. Ostala je još samo satnica, za koju se nadam da ćemo vrlo brzo usaglasiti”, rekao je Džindić na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Federalne vlade u Sarajevu.

Niz nepravilnosti u RMU Banovići

Na pitanje Vijesti.ba, prokomentarisao je i nalaze federalnih inspekcija o neispravnosti hrane i neizdavanju fiskalnih računa za ugalj u RMU Banovići, ali i otkrio niz drugih uočenih nepravilnosti i neregularnosti.

Kada je u pitanju neizdavanje fiskalnih računa za prodati ugalj, resorni ministar je kategoričan – to je prekršaj.

“To treba procesuirati i tražiti odgovornost onih koji su učinili tako nešto”, rekao je Džindić.

On je otkrio i da je inspekcijski nalaz utvrdio da u RMU Banovići ne postoji licenca za skladište goriva, što je takođe okarakterisao kao prekršaj.

Osvrnuo se i na utvrđene nepravilnosti koje se tiču neispravnosti hrane.

“Veterinarski inspektor pronašao je hranu kojoj je istekao rok 2014. godine. Naložena je zabrana ishrane rudara, dok se taj problem ne otkloni”, kazao je Džindić.

Osim ovoga, utvrđeno je takođe da se u RMU Banovići u određenom broju putnih naloga ne vodi jasna i tačna evidencija o utrošku goriva, iako su vozila u tehničkoj eksploataciji i upotrebljavaju se u svakodnevnim aktivnostima.

“Možda najlošija informacija je da je za osam mjeseci 2019. godine od ukupno planirane proizvodnje realizacija plana samo 49,8 posto. To je možda najkritičnija informacija od svih ovih”, rekao je Džindić.

On je kazao i da je u RMU Banovići na pripremi površinske eksploatacije ostvareno za prvih šest mjeseci 38,6 od ukupno 100 posto plana, što je ocijenio lošom informacijom.

“Za prvih osam mjeseci ove godine, prema nalazima inspekcije, imamo 149 povreda, od čega 116 lakših i 15 teških”, rekao je Džindić.

Nakon što Vlada FBiH dobije zvaničnim putem pomenute inspekcijske nalaze, Džindić je najavio da će se obratiti jasnosti i predstaviti mjere u cilju poboljšanja stanja.

Poruka rukovodstvu RMU Banovići

On je uputio poruku članovima Nadzornog odbora i uprave RMU Banovići.

“Odluke Vlade FBiH treba da budu ispoštovane. Niko nema želju da vlada ovim, niti bilo kojim drugim rudnikom. Vlada kao većinski vlasnih hoće da ima uvidu u sve, transparentno i jasno”, kazao je resorni ministar.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada FBiH od resornog ministarstva dobila Izvještaj o radu i poslovanju u namjenskoj industriji u 2018. godini koja je imala ukupan kumulativan promet u iznosu od 285 miliona KM, što je za 1,3 miliona veći promet u odnosu na prethodni i zacrtani plan.

“Od ostvarenog prihoda ili prometa u namjenskoj industriji u privrednim društvima u većinskom vlasništvu Vlade FBiH promet je bio 239,44 miliona KM. Treba istaći da je ostvareni prihod za 4 posto veći u odnosu na prošlu godinu i mi otprilike pratimo tu dinamiku i taj dijagram, da se on lagano penje, jer dobro znamo da nisu dobri niti nagli padovi ni rast”, kazao je Džindić.

On je dodao da privredna društva Igman, Pretis, Ginex su vodilje ovog uspjeha ili ukupnog prometa, jer 208 miliona KM otpada na samo ova tri privredna društva.

“Privredna društva koja su registrovana za promet naoružanja i vojne opreme ukupno zapošljavaju 3.680 radnika, a još dva puta toliko je radnika koji su indirektno vezani za kompletan lanac nabavke, kooperanata… Izvoz je ostvaren u preko 40 zemalja, i mogu još reći da smo premašili za negdje oko 1.000 puta za razvojnu strategiju koja je zacrtana planom rasta namjenske industrije, tako da nam predstoji u vrlo bliskom narednom periodu idemo na korekciju te strategije, da je uskladimo s onim što radimo”, kazao je ministar Džindić.

Ministar je kazao da je jedan od noviteta ove godine taj da se krenulo s pripremama za 2020. godinu, pa će se sve firme u namjenskoj industriji i njihove razvojne projekte kontrolisati preko X matrice, što je jedan novi alat upravljanja rada i kvalitetnog nadzora uprava i nadzornih odbora, tako da će se oni projekti koje Vlada zacrta planom, a i one projekte koje su uprave društava zacrtale svojim planovima, implementirati sa sigurnošću.

U javnosti je jučer odjeknula vijest da postoji mogućnost da potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostanu bez prirodnog plina.

Na današnjoj konferenciji za medije u Vladi Federacije BiH je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, kazao da ne postoji nijedan zahtjev ili akt kompanije iz Republike Srpske.

– Bh. kompanija “Sarajevogas” redovno servisira i vrši obaveze. Ugovor s “Gasprometom” nije istekao jer ga ni nema. Nije mi jasno kakva je ovo resorna konstrukcija i šta žele postići. Prema njihovom aktu, primopredaja može biti jedino na sredini rijeke Drine, što je neprihvatljivo iz više argumenata. To je skandal i nezapamćen prijedlog i nemoguće je na takav način razgovarati o mjestu primopredaje. Pozivam ovaj put i resorno entitetsko ministarstvo, kao i ministarstvo Republike Srbije da se sjedne i razgovara i da se ovaj spor oko aneksa riješi na civiliziran način – rekao je Džindić.

Dotakao se i informacije da Uprava ”BH-Gasa” nije dogovorila količine za 2019. niti je najavila za 2020. godinu.

– Kod mene je drugi akt, zvaničan od ”BH-Gasa” ka ”Srbija gasu” od 7. juna 2019. i 19. juna 2018., dakle za narednu godinu unaprijed se moraju najaviti količine koje su potrebne 182 miliona kubika i jedne i druge godine i zvanično je primljeno u kompaniju koja je nadležna za kontinuirano i sigurno snabdijevanje plinom – rekao je Džindić.

Napomenuo je još dvije stvari koje se moraju u budućnosti riješiti, a to su ratni dug za plin i neusvajanje državnog zakona.

– Sve ove informacije i svaka godina pred grijnu sezonu dolazi do određenih turbulencija i spektakularnih najava gašenja i zavrtanja ventila. Ratni dug za plin iznosi 104,8 miliona dolara i to je potrošila država Bosna i Hercegovina. Od trenutka kada je formirana komisija koja je radila na usaglašavanju duga koliko otpada na FBiH, a koliko na entitet RS, samo je Federacija vraćala dug i ona je smanjila dug na otprilike 93 miliona dolara – naglasio je Džindić.

Salkić: Radi se o klasičnom spinu

Jasmin Salkić, direktor ”BH-Gasa”, poručio je da građani nemaju razloga da brinu.

– U posljednje tri godine ”BH-Gas” je stabilizirao svoje poslovanje i vratio se u utakmicu. Sve fakture i obaveze su plaćene. Kompanija koja je jučer pustila spin u medije jednostavno ne postoji u pravnom prometu između ”BH-Gasa” i ”Srbijagasa”. Dakle, za 21 godinu ta kompanija uopće nema ugovor za tu vrstu transporta. Nije bila jasna namjera za izazivanje neke lažne panike – kazao je Salkić.

Biznis.ba