Džindić: Ostajem pri zahtjevu da direktor RMU Zenica podnese ostavku

Vlada FBiH održala je danas sjednicu u Mostaru, nakon koje se medijima obratio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je članove Vlade FBiH informisao o posljednjim dešavanjima u rudnicima FBiH s fokusom na RMU Zenica i Breza.

– Razlog za probleme koje smo imali u RMU Zenica i Breza su dva rješenja o naplati porezne obaveze koja su izdata od strane Porezne uprave za blokadu računa u iznosu od 7,5 miliona KM za Zenicu i 6,5 miliona KM za Brezu – kaže Džindić.

Nakon što uprave rudnika nisu mogle iznaći sredstva i rješenja, problem je kulminirao, te se došlo na ideju da se zaustavi proizvodnja i organizuje štrajk. Tada se uključuje resorno Ministarstvo, navodi Džindić, koje je odmah nakon što je zaprimilo zahtjev od Sindikata organizovalo sastanak kojem su prisustvovali generalni direktor EPBiH, direktor Porezne uprave i direktori RMU Zenica i Breza.

– Nakon dvoiposatne rasprave nismo taj dan mogli doći do rješenja, jer se ono nije ni naziralo i ne mogu se baš tako jednostavno iznaći sredstva u roku od sat-dva. Zaključci su bili, što je i opredjeljenje Vlade, da se radnicima i rudarima mora plaćati plaća i porezi i doprinosi koji ih sljeduju, i da oni direktori koji to ne mogu ispuniti daju ostavku, a da mi nađemo nekoga ko će raditi taj posao – ističe Džindić.

Sutradan, podsjeća ministar, rudari su iz Zenice i Breze došli pred zgradu Vlade FBiH gdje su organizovali protest. Potom je u zgradi Vlade FBiH održan sastanak sa tridesetak predstavnika Sindikata, na čelu sa predsjednikom Sinanom Husićem. Taj sastanak je, kako navodi, prošao u nadmudrivanju.

– Od 2009. do 2015. skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku poreznih obaveza. To mora nekad doći na naplatu, i to se dešava sad – kaže Džindić, istakavši da je ukupan dug prema Poreznoj upravi 473 miliona KM, a samo RMU Breza i Zenica duguju polovinu od tog iznosa. Tačnije, RMU Zenica 141, a Breza 88 miliona KM.

Kada je u pitanju RMU Breza, iznio je podatak da je za tekuću godinu obračunato 6,9 miliona KM poreza, a uplaćeno 1,6 miliona, dok je za RMU Zenica obračunato 8,7 miliona KM, a uplaćeno 1,1 milion KM.

– Ovo se mora promijeniti. Još uvijek stoji otvoren moj poziv da direktor RMU Zenica podnese ostavku. Nadam se da će to i uraditi, i nadam se da će generalni direktor EPBiH reagovati, kao što je reagovao i jučer kada je prema Vladi FBiH poslao akt kojim želi da se razriješi izvršni direktor za proizvodnju u rudnicima – govori Džindić.

Pojašnjava da je Vlada FBiH danas po hitnom postupku donijela zaključak da se da saglasnost Nadzornom odboru EPBiH za to razrješenje i da prethodna saglasnost za imenovanje v.d. direktora, do okončanja  konikursne procedure.

Po toj istoj metodologiji, dodaje, treba razriješiti i direktora RMU Zenica i sve one druge koji dovode do ovakvog stanja.

Biznis.ba