Džindić: Vlada za 5 godina uvezala staž za 5.000 radnika

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić govorio je za BHRT o najvažnijim odlukama koje je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Vlada FBiH.

Džindić je pojasnio da je Vlada na osnovu javnog oglasa koji je bio objavljen finalizirala dokument kojim je za 106 ranika iz šest privrednih društava (Agrokomerc, Zrak, Vitezit, TTU, Željezara i IP Krivaja) uvezan radni staž.

– Ti radnici će od danas ili u narednih nekoliko dana otići konačno u zasluženu penziju – kazao je Džindić.

Druga odluka koja se odnosi na uvezivanje radnog staža, naveo je Džindić, također je donesena na današnjoj sjednici, a njom je uvezan radni staž za sedam radnika Krivaje Mobel d.o.o. – u stečaju, za šta je izdvojeno 36.000 KM.

Jako je bitnim ocijenio da je Vlada FBiH od oktobra 2015. do današnjeg dana uvezala radni staž za 5.000 radnika, te u tu svrhu utrošila blizu 43 miliona KM, prenose Vijesti.ba.

– Što se tiče uvezivanja radnog staža, mi smo vrhunac imali u 2018., gdje smo utrošili oko 23 miliona KM, i tad je u penziju otišlo 3.500 radnika. Nakon toga taj broj radnika opada i po našem mišljenju on će sa 2021. godinom biti u silaznoj putanji – dodao je Džindić.

Za ovu godinu u buždetu je za uvezivanje radnog staža bilo planirano 10 miliona KM, ali je zbog pandemije koronavirusa rebalansom budžeta taj iznos smanjen na milion. I uprkos tome, Vlada i resorno ministarstvo izašli su ususret svim zahtjevima koji su im došli, te su ljude poslali u penziju koristeći sredstva i iz drugih izvora.

– Ti izvori su Razvojna banka, zatim naš fond koji smo formirali na osnovu prodaje manjinskih udjela preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH. Iz tog fonda smo i danas uvezali radni staž preostalom dijelu radnika. Nemamo više nijednog radnika koji čeka na uvezivanje staža do kraja 2020., ali će već od januara 2021. početi pristizati novi zahtjevi i po našoj procjeni za narednu godinu bit će potrebno izdvojiti oko 9,5 miliona KM – naglašava Džindić, dodajući kako će biti osigurano i 500.000 KM za neplanirane zahtjeve, što je ukupno 10 miliona KM.

Vladi FBiH je od Uprave BH gasa došao zahtjev za pojeftinjenje cijene gasa, kaže Džindić. Kalkulacija je pokazala da je trend smanjenja nabavne cijene gasa prema BH gasu pozitivan. Upućen je dopis prema Federalnom ministarstvu trgovine.

– Mi se nadamo da će na prvoj narednoj sjednici Vlade biti donesena odluka prema kojoj će građani, odnosno ditributivne kompanije dobiti manju cijenu za 8,6 posto. Ta odluka će važiti od 1.1.2021. godine – poručio je ministar.

Kada je u pitanju izdavanje dozvola za izgradnju malih hidroelektrana, Džindić ističe kako je tu jako podijeljena nadležnost između federalnih institucija i kantona, prenose Vijesti.ba.

– Danas smo na Vladi pripremili jednu kompletnu informaciju sa zaključkom Parlamenta FBiH. Raspravljali smo o njoj detaljno i donijeli šest zaključaka, od kojih su jednim ministarstva okoliša, poljoprivrede, prostornog uređenja i moje resorno ministarstvo zaduženi da u narednih 30 dana izvrše korekciju i prilagođavanje svih zakona koji tretiraju ovu oblast – pojasnio je Džindić.

Ističe da se projekti na izgradnji malih hidroelektrana koji su već započeti trebaju završiti, ali da za one koji su u nekoj novoj fazi treba uraditi dobru analizu i utvrditi “da li se isplati za nekoliko kilowatta mijenjati našu lijepu Bosnu”.

Govoreći o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, ministar pojašnjava kako se radi o zamjenskom bloku za već postojeći. Pripremni radovi su završeni i predati u vrijednosti od oko 18 miliona KM. Projekat se odvija po dinamici koju su utvrdili i odobrili nadležni organi.

– U nekoliko zadnjih sedmica javili su se problemi kod kineske kompanije – supotpisnice ugovora sa Elektroprivredom, u vidu određenih informacija vezanih za odustajanje njenih određenih kooperanata, podugovarača. Mi u narednih mjesec dana očekujemo finalni stav kineskog partnera kako bismo znali u kojem smjeru će projekat ići. Kineski partner je u Bosni i radi na projektovanju, analizama, pripremama. Što se tiče odustajanja, to u ovom trenutku nije još potvrđena informacija. Kad dobijemo zvaničnu potvrdu, onda ćemo je i javno mi saopštiti – govori Džindić.

Što se tiče kineskog partnera, nastavlja ministar, mi nismo ni u jednom trenutku dobili nijednu informaciju koja govori o povlačenju.

– Mi smo dobili informaciju da je došlo do povlačenja određenih kooperanata koji bi za njih radili određene poslove i određene komponente. U ovom trenutku oni ubrzano traže alternativu – dodao je Džindić.

Osvrnuo se i na Projekat južne interkonekcije sa odvojkom za Mostar, koji je ocijenio stateški važnim za FBiH – alternativa snabdijevanja.

– Ne bi bilo dobro da ostanemo na jednom pravcu snabdijevanja. Čak sam zagovornik da to bude i sa treće strane, preko Bihaća, od strane Hrvatske. Dakle, da imamo neka tri ulaza. I da se snabdjevači bore kao konkurenti na tržištu i da naši građani dobiju što povoljniju cijenu plina. Da napomenem da sa ovim smanjenjem koje će biti od 1.1.2021. godine BiH, odnosno FBiH ima jednu od najboljih cijena i najjeftiniji plin u ovom dijelu Evrope – poručio je Džindić.

Kompletno gostovanje federalnog ministra Džindića pogledajte na videu ispod.

(Biznis.ba)