Egipat i Grčka potpisali sporazum o ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na Mediteranu

Egipat i Grčka u četvrtak su potpisali sporazum o stvaranju ekskluzivne ekonomske zone u istočnom Mediteranu između dvije zemlje, u regiji koja sadrži značajne rezerve nafte i gasa, saopćio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

Shoukry je to objvio na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom u Kairu.

– Ovaj sporazum omogućuje da obje zemlje krenu naprijed u maksimiziranju korištenja resursa raspoloživih u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, posebno obećavajućih rezervi nafte i gasa – kazao je Shoukry.

U Grčkoj su diplomati izjavili da je današnji sporazum praktično poništio sporazum između Turske i međunarodno priznate vlade u Libiji.

Prošle su godine dvije strane potpisale sporazum o morskim granicama na istočnom Mediteranu, koji su Egipat i Grčka osudili kao nelegalan i kao kršenje neđunarodnog prava. Grčka tvrdi da to predstavlja narušavanje njenog teritorijalnog suvereniteta, a posebno otoka Krete.

–  Sporazum s Egiptom u okviru je međunarodnog prava – izjavio je Dendias.

– To je apsolutna suprotnost nelegalnom, nevažećem, i zakonski neutemeljenom memorandumu o razumijevanju potpisanom izneđu Turske i Tripolija. Nakon potpisivanja ovog sporazuma, nepostojeći tursko-libijski memorandum će završiti tamo gdje mu je mjesto od početka – u kanti za smeće – izjavio je šef grčke diplomatije.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je Grčka saopćila kako je spremna da započne probne razgovore o demarkaciji morskih zona s Turskom još u ovim mjesecu, prenosi Reuters.

(FENA)