Elon Musk postavlja zagonetku na intervjuima za posao, možda je vi znate riještiti

Elona Muska na intervju za posao kandidatima često postavlja neobična pitanja, ali i zagonetke, prenosi Klix.

Prema knjizi “Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću”, novinara Asheleeja Vancea, Musk navodno potencijalnim zaposlenicima postavlja svoju omiljenu zagonetku kako bi ih uhvatio nespremne.

“Vi stojite na površini Zemlje. Prošetate jednu milju južno, jednu milju zapadno i jednu milju sjeverno. Došli ste na mjesto s kojeg ste krenuli. Gdje se nalazite?”, glasi zagonetka koju Musk postavlja kandidatima na razgovoru za posao.

Zagonetka zapravo ima više odgovora, navodi Popular Mechanics. Prvi odgovor je Sjeverni pol. Ako slijedite korake u logičkom problemu, krećući se prema jugu, zapadu i sjeveru, stvorit ćete trokutastu stazu koja vodi natrag do Sjevernog pola. Drugi odgovor je Južni pol.

Zamislite krug sa obimom od milje koji ima južni pol u središtu. Ako biste krenuli jednu milju sjeverno od ovog kruga, putovali biste jednu milju južno, jednu milju zapadno sve oko kruga, a zatim jednu milju sjeverno nazad do svoje početne tačke.

Iako je pitanje zamršeno, kandidati nisu bili prestrogo ocijenjeni na osnovu njihovih odgovora. Bio je to više način da se ispita način na koji su kandidati pristupili rješavanju problema.

 

Biznis.ba