EPBiH u rudnicima uspješno realizovala projekte zasada drvenaste biomase

Delegacija američke kompanije E3 International boravila je u radnoj posjeti JP Elektroprivreda BiH i rudnicima koncerna “Kreka” i “Breza” na čijim su površinama uspostavljeni zasadi brzorastuće drvenaste biomase – vrbe, shodno potpisanom sporazuma o saradnji između E3 i EPBiH.

JP Elektroprivreda je na kultivisanim parcelama od jednog hektara u RU “Kreka” i jednog hektara u RMU “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće vrbe u saradnji s kompanijom E3 koja je, osim isporuke sadnog materijala, osigurala i stručnu podršku vezano za obuku radnika u rudnicima Koncerna EPBiH, održavanje i žetvu drvenaste biomase vrbe.

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Admirom Andelijom i saradnicima, predstavnici E3 International su iskazali zadovoljstvo realizovanim pilot projektom i istakli da EPBiH ima potencijal da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji kada je u pitanju korištenje biomase.

Biomasa proizvedena na taj način bit će korištena u procesu proizvodnje električne energije na postojećim termoblokovima u kosagorijevanju sa ugljevima.

Na tim projektima bit će zaposleni rudari koji će vršiti i održavati zasade, te pripremati biomasu za kosagorijevanje sa ugljevima. U narednom periodu planirana je sadnja novih površina.

Najveća prednost biomase leži u činjenici da je ona nepresušan izvor energije koji nema negativnog utjecaja na okoliš. Dodatna prednost je što biomasa absorbira CO2 iz okoliša.

Vrbe odgovarajuću visinu dostižu u prosjeku za tri godine nakon prvog zasada. Nakon 20 godina potrebno je ponovo izvršiti sadnju, a za tih 20 godina tlo na kojem raste vrba bude u potpunosti obnovljeno, saopćeno je iz EPBiH.

Biznis.ba / FENA