Epidemija u punom opsegu u Sloveniji, utječe na ekonomiju i tržište rada

Život još dugo neće biti isti kao što je bio prije proglašenja epidemije virusa korona, koja je utjecaje na sve razine života ljudi, ekonomiju i funkcioniranje zdravstvene zaštite u Sloveniji. Tako Edina Zejnić iz Obrtničke i poduzetničke komore Slovenije (OZS) u razgovoru za Fenu iz Ljubljane opisuje stanje u toj državi, uzrokovano virusom korona koji je zahvatio čitav svijet.

– Epidemija je paralizirala ekonomiju, trenutno je ugroženo mnogo preduzeća i hiljade radnih mjesta jer nisu u mogućnosti da obavljaju svoje djelatnost što povećava i ekonomske te socijalne poteškoće u državi. Većina kompanija se nije oporavila ni od proljetnog zatvaranja države – naglasila je.

Kako Zejnić ističe, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize predviđa pad BDP-a za 6,7 posto u ovoj godini. Nekontrolirano širenje virusa korona i time zatvaranje određenih aktivnosti moglo bi dovesti do dubljeg pada BDP-a, sporijeg i dužeg oporavka privrede.

– Očekuje se da će dodana vrijednost ove godine najviše pasti u ugostiteljstvu, rekreaciji, sportu, kulturnim i ličnim uslugama, hotelskom smještaju i uslugama prijevoza. Pad proizvodnje i građevinarstva također će biti nešto manji, ali i dalje značajan. Zbog negativnih utjecanja iz međunarodnog okruženja i stranih i domaćih mjera suzdržavanja, ove godine očekujemo veliki pad izvoza i uvoza. Uz veliku neizvjesnost koja utječe na investicione odluke također će se značajno smanjiti ulaganja, posebno u opremu i mašine. Zbog ograničenog kretanja i opskrbe tokom karantene, povećane neizvjesnosti i razborite uštede, privatna potrošnja će također naglo pasti – naglašava.

Dodaje da postoji mogućnost za brži oporavak aktivnosti, u slučaju uspješnog trajnog zaustavljanja širenja virusa korona, dostupnosti vakcine ili lijeka.

Zejnić upozorava da pogoršana ekonomska situacija utječe i na tržište rada. U Sloveniji i njenim najvažnijim trgovinskim partnerima zabilježen je porast infekcija posljednjih sedmica, zbog čega države pojačavaju mjere suzbijanja.

– Moguće nekontrolirano širenje virusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakatiti poslovanje u uslugama i industriji – ističe.

Svi smo, kako je kazala, suočeni sa novom stvarnošću koja zahtijeva od svakog pojedinca, da se ponaša odgovorno prema sebi i drugima, da dosljedno uzima u obzir i izvršava preventivne mjere.

– Ljudi u Sloveniji su svjesni da je važno pridržavanje mjera, da se što prije zaustavi novi virus korona – smatra.

Kako naglašava, Vlada Slovenije odmah je poduzela mjere za upravljanje situacijom i smanjenje dugoročnih štetnih posljedica za ekonomiju i stanovništvo tako da je usvojila već pet zakona o intervencijskim mjerama za ublažavanje i otklanjanje posljedica COVID-19, kojim je pomogla stanovništvu i privredi.

Epidemija je, kaže, u punom opsegu u Sloveniji, kao i u ostalim državama Evropske unije, pa i svijetu. Zbog pogoršane epidemiološke situacije Vlada je prihvatila oštrije mjere sa kojima djelomično zatvara državu i u drugom valu proglasila epidemiju 19. oktobra.

– Vlada prati epidemiološku situaciju u državi sa testiranjima i prema stepenu zaraženosti usvaja i prilagođava mjere za suzbijanje širenja novog virusa korona. Nošenje maski ili drugih oblika zaštite usta i nosa su obavezni u svim zatvorenim javnim prostorima, u javnom prijevozu te na otvorenim javnim mjestima. Nadzor svih mjera provode nadležne inspekcije i policija. Vlada je otvorila i „Call centar“ za stanovnike, u vezi svih informacijama i pitanja o novom virusu korona – istaknula je.

Prva infekcija novim virusom korona u Sloveniji je potvrđena 4. marta ove godine. Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, Slovenija je 12. marta 2020., prvi put od svoje neovisnosti, objavila epidemiju koja je trajala do kraja maja. Sa proglašnjenjem epidemije u Sloveniji aktiviran je državni plan zaštite i spašavanja u slučaju epidemije.

Porijeklom iz BiH, Edina Zejnić rođena je u Ljubljani. Diplomirala je ekonomiju, magistrirala iz oblasti marketinga i na taj način povezala teoriju i svoj profesionalni rad u oblasti internacionalizacije sa znanjem iz društvenih nauka. Dodatno je produbila znanje na razumijevanju i podršci malim i srednjim preduzećima koja se suočavaju s preprekama i izazovima u poslovanju u Sloveniji i na stranim tržištima. Od 2007. radi u Obrtničkoj i poduzetničkoj komori Slovenije (OZS), gdje je zadužena za internacionalizaciju. OZS je krovna organizacija koja, zajedno sa 62 regionalne obrtničko-poduzetničke komore (OOZ), formira obrtničko-poduzetnički sistem što je najveća stručna poslovna mreža u Sloveniji.

 

Biznis.ba / FENA