EU dogovorila ‘mehanizam ugljika’’ za industrijski uvoz

Zemlje članice EU najavile su u utorak usvajanje mehanizma koji bi doveo industrijski uvoz iz bloka pod ekološke standarde naplaćivanjem emisija ugljika povezanih s njihovom proizvodnjom.

Poznat kao “Mehanizam za prilagodbu granica ugljika” (CBAM), sporazum će pokriti industrijski uvoz iz 27 zemalja članica regionalnog bloka, ciljajući prvo na proizvode koji najviše zagađuju.

– CBAM će biti ključni stup evropske klimatske politike – izjavio je Mohammed Chahim, poslanik Evropskog parlamenta iz Holandije, u saopćenju koje je objavio parlament.

– To je jedan od rijetkih mehanizama koje imamo da potaknemo naše trgovinske partnere da dekarboniziraju svoju proizvodnu industriju – kazao je.

Dodao je da će to omogućiti EU da “primijeni princip ‘zagađivač plaća’ na našu industriju”.

Sporazum će u početku pokrivati niz specifičnih proizvoda u sektorima s intenzivnim ugljikom, uključujući čelik, cement, gnojiva, aluminij, električnu energiju i vodik, saopćilo je Evropsko vijeće.

Indirektne emisije bi također bile uključene u uredbu, dodaje se.

To znači da će u praksi uvoznik morati da deklarira emisije koje su direktno povezane s proizvodnim procesom, a ukoliko one prelaze evropski standard, pribavit će „emisioni certifikat“ po cijeni CO2 u Evropskoj uniji.

Ako u zemlji izvoznici postoji tržište ugljika, ono će platiti samo razliku.

Prema privremenom sporazumu koji su zemlje članice sklopile u utorak, u oktobru 2023. počinje testni period za sporazum, tokom kojeg će kompanije uvoznice morati prijaviti svoje obaveze u pogledu emisije ugljika, prenosi AFP.

(Fena)