EU: Potražnja za putničkim automobilima porasla za 2,9 posto

Potražnja Evropske unije za putničkim automobilima u prvoj polovini ove godine porasla je za 2,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je u utorak Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Prema navodima asocijacije, broj registrovanih novih automobila u EU iznosio je 8.449.247 u prvoj polovini 2018. godine.

“Gledajući na glavna tržišta, potražnja je porasla u Španiji (10,1 posto), Francuskoj (4,7 posto) i Njemačkoj (2,9 posto)”, saopštila je ACEA, napominjući da je zabilježen pad u prodaji u Velikoj Britaniji (6,3 posto) i Italiji (1,4 posto).

Tokom šestomjesečnog perioda, VW Group je imao najveći udio prodaje na Evropskom tržištu sa 24,6 posto. Najprodavaniji brendovi vozila su bili Volkswagen, Audi, Škoda, Seat i Porsche, s porastom od osam posto u prodaji.

Grupa PSA koja posjeduje marke Peugeot, Citroen i Opel imala je porast od 16,3 posto, a grupa Renault 10,7 posto u istom periodu.U 2017. godini u EU je prodato više od 15 miliona novih putničkih automobila, što je 3,4 posto više nego u 2016. godini.

EU je glavno izvozno tržište automobila za Tursku, gdje posluju svjetski istaknuti proizvođači automobila, uključujući Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Renault i Toyota.
Prošle godine, skoro 80 posto ukupnog izvoza automobila iz Turske bila je u zemlje EU i iznosio je 22 milijarde dolara, što je povećanje od 17 posto u odnosu na isti period prije dvije godine.

Biznis.ba / AA