EU razmatra ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da će Unija raditi na ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena nakon što je istraživanje pokazalo da je većina građana Evropske unije (EU) protiv ove prakse.

– Više od 80 posto građana EU želi da se ukine zimsko i ljetno računanje vremena i podržava da se vrijeme korišteno ljeti zadrži tokom cijele godine, izjavio je Juncker, dodajući da će o ovome raspravljati sa članovima Evropske komisije, prenosi Reuters.

Da bi EU doista i odustala od “pomjeranja sata” suglasnost za to moraju dati vlade svih zemalja članica te Evropski parlament.

Zakon EU zahtijeva da građani svih 28 zemalja članica EU pomjere svoje satove jedan sat unaprijed u posljednjoj sedmici marta te da potom vrate na zimsko računanje vremena u posljednjoj sedmici oktobra.

Međutim, Finska koja ima najsjeverniji glavni grad unutar EU, ove godine je pozvala Uniju da obustavi praksu pomjeranja kazaljki sata za koju stručnjaci kažu da može izazvati dugoročne zdravstvene probleme, naročito među mlađom djecom i starijim osobama.

Istraživanja su pokazala da pomjeranje sata narušava raspored spavanja i može utjecati na produktivnost na poslu.

Izvan EU nekoliko evropskih zemalja je prestalo računati zimsko i ljetno vrijeme, uključujući Rusiju, Tursku, Bjelorusiju i Island.

Biznis.ba / FENA