Euro Stil prvi bh. trgovac peletom koji je dobio prestižni ENplus® certifikat

Euro Stil, kompanija kćerka Hifa Oil i lider na tržištu distribucije drvnih energenata, prvi je bosanskohercegovački trgovac peletom koji je dobio prestižni ENplus® certifikat.

Ovo je još jedna potvrda kvaliteta našeg peleta, a koja nam je ovih dana i zvanično došla i to sa najvišeg mjesta, ističu iz ove kompanije čije je sjedište u Doboju. Certifikaciju je provela certifikacijska kuća “Holzforschung Austria”.

Certifikat ENplus® ustanovljen je 2011. godine od Njemačkog instituta za pelet (Deutsches Pelletinstitut), sa ciljem da se uvedu posebne klase kvaliteta sa strožijim zahtjevima prema europskim i međunarodnim standardima.

Sa projiciranih 10 miliona tona certificiranog peleta proizvedenog u 2018. godini, ENplus® je danas vodeći model certificiranja kvaliteta drvenih peleta, a kojeg proizvode i sa kojim trguju gotovo 900 kompanija iz više od 45 zemalja. Radi se o trenutno najvećoj globalnoj mreži stručnjaka za pellet, posvećena najvišem kvalitetu proizvoda. Samo pelet izrađen od drvene biomase može imati certifikat ENplus®.

“Euro Stil je prvi bosanskohercegovčki trgovac peletom koji je dobio ovaj standard i njegova oznaka je BA 301. Certificirani smo po A1 i A2 kvalitetu peleta, što spada u najviše razine ocijenjenog kvaliteta. Ovim certifikatom sigurnost potrošača da su dobili traženi kvalitet koji je iskazan na vreći je dosegla maksimum. Naša konkurentska prednost je podignuta na najvišu moguću razinu, što dodatno učvršćuje naše pozicije kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima”, ističu iz kompanije Euro Stil.

Od rane faze proizvodnje do procesa isporuke, ENplus® certifikat osigurava da svi akteri imaju na raspolaganju detaljne smjernice, učinkovite postupke praćenja i namjensku obuku kako bi se osigurala visoka i konzistentna razina kvaliteta.

Osim dužine i promjera, pelet se ispituje i na mehaničku izdržljivost, postotak sitnih tvari, gustoću mase itd. Sadržaj pepela i vlage također mora biti pod nadzorom, kao i kalorijske vrijednosti i postotak aditiva. Sve to garantuje da će uređaji s peletom raditi najbolje i bez zastoja, kada se pune ENplus® peletom.

Svaki trgovac s certifikatom ENplus® podržava jedinstveni ENplus® ID od XX 301 do XX 899 (pri čemu XX označava kod države).

Biznis.ba