Evropska ekonomija u snažnom oporavku: U julu zabilježen rast industrijske proizvodnje viši od 9%

Industrijska proizvodnja u Evropi ponovo je snažno porasla u julu, koji je označio početak oporavka nakon ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazao je danas objavljeni izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU i u eurozoni porasla je u julu 9,1 posto u odnosu na maj kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećana 11,6 odnosno 12,3 posto. Europska statistička agencija podsjeća da je u julu većina zemalja EU-a ublažila mjere kojima nastoje suzbiti širenje novog koronavirusa.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 20,2 posto. Slijedi kategorija kapitalnih dobara s rastom proizvodnje za po 14,2 posto. Najskromnije je porasla proizvodnja energenata, za 1,7 posto u EU te za 2,6 posto u eurozoni.

Među članicama EU-a najviše je porasla proizvodnja u Slovačkoj, za 21,7 posto. Slijede Mađarska sa 17,1 i Rumunjska sa 16,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u julu porasla je prvi puta od februara, i to za 7,3 posto u odnosu na maj kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pala za 1,8 posto. Prva procjena pokazivala je 3,5-postotni pad.

Pad proizvodnje zabilježen je u julu samo u Belgiji, za 1,4 posto, i Finskoj, za 0,8 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Nizozemsku i Austriju.

Biznis.ba