FARMA II projekt – Koordinacioni odbor peradara BiH pokrenuo Facebook stranicu

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH danas je pokrenuo Facebook stranicu KoKoDa BiH putem koje će promovisati peradarske proizvode i njihova zdrava svojstva, razotkrivati najčešće mitove i promovisati potrošnju domaćih peradarskih proizvoda i značaj sektora za bh. privredu.

Dok je Sweden/USAID FARMA II pomogao u razvoju koncepta stranice, logotipa i vizuelnog identiteta, članovi Koordinacijskog odbora, uključujući Agreks, Agromix, Akovu, Bingo, Farmofit, Iradiu, Madi i Perutninu Ptuj, zajednički će upravljati KoKoDa BiH stranicom.

Sekretar Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH Nebojša Rakić rekao je da je peradarstvo najkonkurentniji sektor u domaćoj poljoprivredi, te jedan od najbrže rastućih sektora u poljoprivredi Evropske unije.

– Vrlo je važno da potrošači u BiH, ali i u regiji, znaju da naši proizvođači jaja i mesa peradi poštuju najviše standarde proizvodnje koji su im omogućili izvoz proizvoda u EU. Također trebaju znati da su domaći peradarski proizvodi zdravi i dobri za njih i njihove porodice, te da konzumiranjem domaćih peradarskih proizvoda pomažu u očuvanju 20.000 radnih mjesta u ovom sektoru, kao i njegovom daljem razvoju – dodao je.

Ciljne grupe KoKoDa BiH Facebook stranice uključuju roditelje sa malodobnom djecom, osobe s brzim načinom života i one sa zdravim navikama, fizički aktivne osobe koje žele hranu bogatu proteinima, te potrošače koji traže hranu sa niskim udjelom masti i holesterola.

– Svjesni smo toga da moramo učiniti mnogo više kako bi na pravi način komunicirali prednosti peradarskih proizvoda i važnost domaće peradarske proizvodnje za privredu. Nadamo se da će ova Facebook stranica otvoriti još jedan komunikacijski kanal sa našim potrošačima u BiH i regiji, te da će pridonijeti imidžu bh. peradarskih proizvoda koji su najvišeg kvaliteta – rekao je Rakić.

FARMA II projekt podržava razvoj peradarskog sektora. Dosad je podržao rad 190 proizvođača iz tog sektora, te ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta, modernizaciju opreme, kontrolu kvalitete i energetsku učinkovitost, saopćeno je iz ovog projekta.

 

Biznis.ba / FENA