Fazlić: Projekt aerodroma u Bihaću realan kroz naredne četiri godine

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na današnjem je sastanku s direktorima aerodroma u Beogradu i Sarajevu Sašom Vlaisavljevićem i Arminom Kajmakovićem razgovarao o mogućnostima saradnje i podrške u realizaciji izgradnje bihaćkog aerodroma.

-Ovaj sastanak je i dio kampanje, kojom želimo pokazati da je aerodrom u Bihaću realna opcija kroz dvije do četiri godine. Zaista intenzivno na tome radimo i sasvim je razumljiva saradnja i prijateljski odnos s ljudima koji vode velike aerodrome u regionu. Već sutra imamo sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i njegovim saradnicima, kako bismo našli način osiguravanja sredstava za realizaciju ovog projekta – rekao je gradonačelnik Fazlić.

Direktori beogradskog i sarajevskog aerodroma su istakli dinamičnost razvoja avio industrije, te naglasili brojne potencijale projekta u gradu na Uni.

-Dogovorili smo neke vrlo konkretne stvari. Tako će direktor bihaćkog aerodroma i projektni tim biti moji gosti u Beogradu, gdje će vrhunski inžinjeri dati svoje mišljenje o cijelom projektu. Gradonačelnik Fazlić i direktor Sedić mogu računati na mene i moj tim, kao da smo u istoj kancelariji, učinit ćemo sve da pomognemo. Ovdje se definitivno možete osloniti na nekoliko potencijala, a to su prije svega veliki broj iseljenika u gotovo svim evropskim zemljama, Nacionalni park “Una” i posebno samo 40 kilometara udaljenosti od Plitvičkih jezera. Zbog toga je aerodrom u Bihaću izuzetno interesantan projekat – ustvrdio je direktor aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu.

Jučer je potpisan i ugovor s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, kojim je obezbijeđeno 3.550.000 KM za gradnju testne piste.

-To su sredstva na godišnjem nivou za unapređenje avio-prometa u BiH, kojima ćemo ove godine krenuti s gradnjom uzletno-sletne piste. U 2019. godini ćemo realizirati još nekoliko manjih infrastrukturnih projekata, te nastaviti s otkupom zemljišta koje je potrebno za izgradnju aerodromskog kompleksa – riječi su direktora JP Aerodrom Bihać Elvedina Sedića.

Na sastanku je spomenuta i procjena ukupnih financijskih ulaganja za završetak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja iznosi oko 100 milona maraka sa svim infrastrukturnim radnjama i putnim povezivanjima.

Biznis.ba / FENA