Federer zarađuje i kada ne igra

Švajcarski teniser Roger Federer najviše je zaradio u ovoj godini, bez obzira na to što je veći dio vremena proveo bez reketa u ruci.

Sada već veteran bijelog sporta ove je godine zaradio čak 90,6 miliona dolara. Ono što je zanimljivo je da od te sume na osnovu nastupa na turnirima otpada tek 600.000 dolara. Ostali dio, koji je i više nego očigledno veći, su prihodi od sponzorskih ugovora (90 miliona).

Švajacarac je već dugo jedan od najplaćenijih sportista uopšte, a bez obzira na to što je zbog godina (40) i povreda više vremena pored terena (igrao samo na pet turnira ove sezone) i dalje je mareketinški jak “kao zemlja”. Njegovo cjelokupno bogatstvo se procjenjuje na oko pola milijarde dolara.

Druga na listi kada je u pitanju tenis je Japanka Naomi Osaka, koja je ove sezone propustila Rolan Garos i Vimbldon, ali je bez obzira na sve u tekućoj godini postala bogatija za za 60,1 milion dolara (5,1 milion od turnira, a 55 od sponzora).

Treća na listi je Serena Vilijams sa 41,8 miliona dolara (1,8 miliona – 40 miliona), a tek na četvrtom mjestu je najbolji teniser svijeta Novak Đoković sa 38 miliona dolara. Nole je od turnira ove sezone zaradio osam miliona dok je od sponzora dobio 30 miliona.

Nagrade na turnirima bile su niže nego inače, pa je Đoković shodno tome zaradio manje iako je u 2021. već osvojio tri grend slem titule. Njegov saldo će sigurno do kraja godine biti i veći jer je u toku US open (koji pobjedniku garantuje 2,5 miliona dolara), a u međuvremenu je potpisao i neke nove sponzorske ugovore.

Na petom mjestu je Rafael Nadal, koji je ove sezone bogatiji za 27 miliona dolara (4 miliona – 23 miliona), a potom slijede Kei Nišikori sa 26 miliona (1 – 25), Danil Medvedev sa 13,9 miliona (5,9 – 8), Dominik Tim sa 8,9 (4,9 – 4), Stefanos Cicipas sa 8,1 milionom (4,1 – 4), a top 10 zatvara Ešli Barti sa 5,8 milona dolara (3,8 – 2).

 

Biznis.ba