FIA organizira panel diskusiju o savremenim proizvodima za donošenje poslovnih odluka

Finansijsko-informatička agencija (FIA) generisala je niz višenamjenskih i savremenih proizvoda u segmentu Business Intelligence za privatni, javni i nevladin sektor o čemu će među ostalim biti riječi u srijedu, 18. novembra u periodu od 11 do 12.30 sati na online (Zoom) panel diskusiji pod nazivom „FIA – Vaš izvor poslovnih informacija i partner za donošenje poslovnih odluka“.

Direktor FIA Esad Mahmutović će predstaviti aktivnosti, proizvode, te perspektive razvoja ove agencije, a učesnici panel diskusije su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i direktor Ekonomskog instituta Sarajevo Muamer Halilbašić, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj Branimir Muidža, direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle, te član Uprave Sparkasse Bank i predsjednik Udruženja profesionalnih rizik menadžera BiH (UPRMBiH) Amir Softić. Uvodničar i moderator je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Džafer Alibegović.

Iz FIA navode da je poslovno odlučivanje i upravljanje biznisom nezamislivo bez pravovremenih, potpunih i tačnih informacija. Zadatak da uspostavi i upravljan poslovnim registrima te pretvari ih u vrijedne informacije i znanja, neophodne za donošenje kvalificiranih i blagovremenih makroekonomskih odluka pripada toj agenciji.

Djelovanje FIA odnosi se na uspostavljanje i upravljanje poslovnim registrima u skladu sa načelima i pozitivnom praksom Evropske unije.

Važno je naglasiti kako je pristup podacima iz registara kojima FIA upravlja, obezbjeđen širokom krugu korisnika: javnosti, organima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, vladinim agencijama, akademskoj i naučno-istraživačkoj zajednici, strukovnim asocijacijama, te naposlijetku poslovnoj zajednici i kompanijama koje se bave obradom podataka. Pravo na korištenje podataka opredjeljeno je i omeđeno prirodom korisnika i svrhom za koje će podatke koristiti. Ovakvim pristupom osigurana je javnost registra, upotrebljivost i korisnost podataka, ali i zaštita integriteta baze podataka, kao jedne od ključnih zadaća FIA-e, propisane zakonom.

Namjera FIA-e je zauzimanje centralne uloge u upravljanju bazama podataka poslovnog registra i pozicionirati se kao kao vrijedan partner poslovnoj zajednici u izgradnji Business Intelligence kapaciteta i pouzdan servis strukturama vlasti, u pripremi i provodenju makroekonomskih politika i strategija.

Nedavno je Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) dodijeljen certifikat IS0 37001:2016, prvi međunarodni standard iz oblasti sistema upravljanja namijenjenog za borbu protiv mita i korupcije, koncipiranog tako da pomogne organizacijama u borbi s rizikom od mogućeg podmićivanja u njihovim vlastitim radnim procesima. Finansijsko-informatička agencija prva je u regiji koja posjeduje ovaj certifikat i koji će pomoći u sprečavanju, otkrivanju i rješavanju problema podmićivanja, bilo da se radi o podmićivanju organizacije ili podmićivanju u njenu korist, njenih zaposlenih ili poslovnih partnera.

Svi koji žele pratiti, odnosno sudjelovati u online panel diskusiji mogu se prijaviti FIA-i putem njihove e-mail adrese [email protected]

 

Biznis.ba / FENA