FIPA dodijelila priznanja najboljim stranim investitorima u BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) dodijelila je priznanja za jedanaest kompanija iz različitih proizvodnih sektora u okviru tradicionalne manifestacije “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu”, koja je održana danas u Sarajevu.

Kompanije su dobile priznanja za ulaganja u prošloj godini, s ukupno investiranih 470,5 miliona KM i zapošljavanje 5.560 radnika.

Priznanja za ulaganja u BiH u 2019. godini dobile su kompanije – Ella Textile d.o.o /Calzedonia Group – Gradiška, HIK-SM d.o.o Sanski Most, dm drogerie markt d.o.o Sarajevo, Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo, Eastern Mining d.o.o Sarajevo/An Adriatic Metals, Delta Real Estate – Banja Luka, PASS d.o.o – Bijeljina, PMP Jelšingrad a.d. – Gradiška, Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice, Bosnalijek d.d. – Sarajevo i Sinkro d.o.o – Sarajevo.

Kako je kazao direktor FIPA-e Gordan Milinić, na ovaj način se želi odati priznanje stranim investitorima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

– On nekoliko stotina investitora mi smo odabrali najuspješnije, koji su investirali od pet do 50 miliona KM. Priznanja se odnose na prošlu godinu, koja je najuspješnija u historiji BiH kada su u pitanju strane investicije – kazao je Milinić.

Ističe da su za prvih devet mjeseci investicije prema rezultatima Centralne banke BiH iznosile 861 milion KM, a Centralna banka tek treba da završi sabiranje zadnjeg kvartala – oktobar, novembar i decembar, tako da se gotovo sa sigurnošću može kazati da su strane investicije u prošloj godini prešle milijardu KM.

Nakon ekonomske krize od 2008. godine BiH je imala oscilacije i probleme s investicijama, međutim od 2017. godine trend ulaganja u BiH je u rastu, a Milinić očekuje da će se trend rasta stranih investicija održati i u narednim godinama.

– U 2017. godini smo ostvarili oko 800 miliona KM investicija, takav rezultat smo ponovili i godinu kasnije, da bi u 2019. prešli milijardu KM. Imamo dobrih najava za budućnost, nadam se da nas neće omesti politički problemi. Mi investitorima moramo stalno objašnjavati da većih problema neće biti i da mogu normalno da rade i profitiraju u BiH. Mi smo tu za njih i omogućit ćemo im sve za neometan rad u BiH – zaključio je direktor FIPA-e.

Biznis.ba / FENA