FIPA – Obnova privredne saradnje i povezivanje poslovnih ljudi BiH i Libije

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković i otpravnik poslova Ambasade Libije u BiH Al Motasem Bellah Dhawi razgovarali su o poslovnim susretima planiranim do kraja godine i ponovnom uspostavljanju i jačanju investicijske i privredne saradnje Bosne i Hercegovine i Libije.

Planirana je posjeta i održavanje sastanaka direktorice FIPA-e sa predsjednikom Privredne komore Libije i delegacijom biznismena, kao i sastanak sa generalnim direktorom državne agencije Libije za investiranje u inostranstvu.

Navedena državna agencija djeluje kao razvojni fond Libije koji investira u atraktivne projekte u inostranstvu. Najveći broj projekata do sada su realizirali na Malti, u Italiji, zemljama Afrike i Bliskom istoku. Cilj njihovog skorog dolaska u FIPA-u je istraživanje mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, Marković je upoznala predstavnike Ambasade Libije o prednostima Bosne i Hercegovine za ulaganje, navodeći da je energetski sektor jedan od najsnažnijih privrednih sektora BiH s dugom tradicijom i ogromnim potencijalima i mogućnostima za daljnji razvoj i ulaganja.

Rečeno je da hidropotancijal u BiH iznosi 6.000 MW i da se koristi u visini od samo 36 posto.

Također, istaknuto je da Bosna i Hercegovina posjeduje prirodne resurse i uslove koji stvaraju vrhunski ambijent za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući raspoloživost radne snage, zemljišta i drugih prirodnih resursa, kao i pogodnu klimu.

Ogromni poljoprivredni potencijali,kako je rečeno,  samo su djelomično iskorišteni unatoč značajnim ljudskim i prirodnim resursima. Turizam je, zanemarujući period pandemije, u snažnom razvoju i nudi obilje mogućnosti za ulaganja u zimskom i planinskom turizmu, eko-turizmu, kulturom i vjerskom turizmu, zatim zdravstvenom i spa turizmu, kao i morskom i avanturističkom. U BiH snažan rast bilježi i sektor autodijelova, metalo-prerađivački i drvni sektor, kao i IT sektor, naglašeno je na sastanku.

Libija ima teške ekonomske posljedice zbog revolucije i rata 2011., ali i dalje je zemlja koja ostvaruje značajne prihode od prodaje nafte i zemlja s velikim ekonomskim potencijalom. Stoga, kako je rečeno, postoje značajne mogućnosti za obnovu privredne saradnje na području ulaganja i jačanja izvoza.

Najavljeni sastanak s Državnom agencijom za ulaganja Libije će predstavljati dobar osnov za nova ulaganja i realizaciju projekata koje će FIPA predstaviti tokom sastanka, planiranog sredinom decembra tekuće godine, saopćeno je iz FIPA-e.

 

(FENA)