Formiran Projektni tim Odbora za olakšavanje trgovine BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac predsjedavao je danas četvrtom sjednicom Odbora za olakšavanje trgovine BiH, koji je uspostavljen Odlukom Savjeta ministara BiH radi dalje harmonizacije carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije i drugim sporazumima i protokolima koji se odnose na proces olakšavanja trgovine (SSP, CEFTA i EFTA).

Na sastanku je formiran Projektni tim Odbora za olakšavanje trgovine BiH, te interresorne radne grupe za transparentnost i periodičnu reviziju formalnosti dokumentacije, naknada i taksi.

Košarac pozvao je predstavnike 20 institucija na svim nivoima vlasti u BiH, a koje su članice Odbora za olakšavanje trgovine, da aktivnim radom doprinesu predlaganju adekvatnih mjera i odluka u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i poslovanja privrednika iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

– Zagovaram politiku konstantne podrške privrednim društvima iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i pozitivnih rješenja koja će omogućiti olakšan promet roba u spoljnotrgovinskom prometu, što je jasno naznačeno i u ekspozeu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije – rekao je Košarac.

Istakao je da bi jedna od takvih mjera mogla da bude i pozitivno opredjeljenje BiH spram regionalne inicijative ”Mali Šengen”, koja podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.

– Želimo da kreiramo politike koje će na adekvatan način pratiti politike regionalnih zemalja, što danas, nažalost, nije slučaj. Zbog toga ću tražiti da se ubrza olakšavanje trgovine, te da se suštinski, a ne formalno, bavimo pitanjima značajnim za razvoj privrede u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu – poručio je Košarac.

 

Biznis.ba / FENA