Fortenova grupa zaključila prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa dovršila je postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods.

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope te ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dužom od pola vijeka, saopćila je Fortenova grupa.

“Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je projekat proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cijena od 615 miliona eura potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova”, rekao je, između ostalog, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije James Pearson istakao je kako će sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristiti kako bi odmah otplatili dug uslijed čega će, kako je kazao, znatno smanjiti zaduženost kompanije.

“S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem gledati u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane mijenja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu te omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih djelatnosti u godinama koje dolaze. Naposljetku, htio bih također zahvaliti našim prijateljima i kolegama u svim društvima Poslovne grupe zamrznute hrane na vještinama, predanosti i zalaganju u vremenu kad su bili dio Fortenova grupe”, rekao je Pearson, stoji u saopćenju.

(FENA)