Franak: Dužnici CHF kredita imaju pravo na tužbe i povrat preplaćenih iznosa

Udruga Franak izvijestila je u utorak javnost da je donesena presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske po izvanrednoj reviziji, kojom je utvrđeno kako korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, što će se dokazati vještačenjem na općinskim sudovima.

Ta presuda i zauzeto pravno shvaćanje Vrhovnog suda znači da svi korisnici kredita koji su imali ugovorene kredite u švicarskim francima i koji su ih sukladno tzv. Zakonu o konverziji konvertirali u euro kredite, bez obzira jesu li ti krediti još u otplati ili su zatvoreni, imaju pravni interes te imaju pravo tražiti sudsko utvrđenje ništetnosti kako bi na temelju toga tražili povrat svog novca.

Franak naglašava kako zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. pa zato svi korisnici kredita moraju do toga datuma podnijeti tužbe, kako dio koji se odnosi na kamate ne bi zastario, nakon čega više ne bi mogli potraživati novac koji se odnosi na preplaćene kamate.

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić istaknuo je kako je ukupno oko 125.000 osoba ugovorilo CHF kredite, od toga je njih 70.000 već prije steklo pravo na tužbe, a 55.000 osoba koje su konvertirali kredite sada su dobile pravnu sigurnost da mogu tužbom zatražiti povrat preplaćenih iznosa. Ako svi krenu na sudove i tuže, banke bi na kraju morale isplatiti više od 10 milijardi kuna preplaćenih iznosa, prenosi Hina.

Biznis.ba