Francuska naredila IT firmama da plate porez uprkos američkoj prijetnji carinama

Francuska će zahtijevati od velikih tehnoloških kompanija da plate porez na digitalne usluge, što je potez koji će najvjerovanije izazvati odmazdu predsjednika Donalda Trumpa i uvesti dolazeću administraciju SAD-a u još jednu trgovinsku borbu.

Porez od tri posto na prihod od digitalnih usluga u toj zemlji uveden je prošle godine, ali francuska vlada je obustavila naplate dok su vođeni pregovori o širem preustroju globalnog poreznog sistema u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji nisu doveli do napretka.

– Kompanije su primile poreznu obavijest za ovu godinu – objavilo je Ministarstvo finansija u srijedu. Google, Facebook i Amazon su među kompanijama iz SAD-a koje će morati platiti porez, koji se odnosi na kompanije s globalnim prihodom višim od 750 miliona eura.

Taj potez mogao bi biti uvod u prekoatlanski sukob prije nego što Trump napusti dužnost.

Njegova administracija – koja se povukla iz razgovora o OECD-u u junu – obećala je da će se osvetiti ako Francuska uvede porez, a mogla bi u odmazdi uvesti carine na 1,3 milijarde dolara vrijednu francusku robu već 6. januara, javlja CNN.

 

Biznis.ba / FENA