Francuska produžila zamrzavanje cijena energije

Ograničenje cijena energije u Francuskoj je produženo do kraja ove godine, objavila je premijerka Elizabet Born.

Zaštitnim tarifama, koje su prvi put uvedene u novembru prošle godine, cijene gasa su zamrnute na nivou iz oktobra 2021. i takođe je ograničeno povećanje cijena električne energije na najviše 4,0 odsto.

Ova mjera je trebalo da prestane da važi 30. juna, ali je sada produžena, prenosi danas portal connexionfrance.com.

Premijerka Born je rekla da će ukaz kojim se pomenuta mjera produžava biti objavljen narednih dana.

“Ograničenje cijena obezbeđuje potrošačima u Francuskoj garantovane tarife, a država je ta koja plaća razliku u odnosu na tržišne cijene koje očigledno znatno rastu u Francuskoj i drugim evropskim zemljama”, saopšteno je iz kabineta francuske predsjednice vlade.

Briselski istraživački centar Brojgl procjenjuje da će Francuska potrošiti 38 milijardi evra na mjere koje su osmišljene za zauzdavanje rasta cijena.

Francuska ministarka za energetsku tranziciju Anjes Panije-Runašer izjavila je da bi Francuska mogla da nastavi bez ruskog gasa dok god zalihe tečnog prirodnog gasa (LNG) u zemlji budu dovoljne.

“U apsolutnom smislu… mogli bismo bez ruskog gasa, pod pretpostavkom da sve isporuke TPG-a stižu na vrijeme i da možemo lagodno da dopunjavamo naše strateške zalihe”, rekla je ona u četvrtak za radio BFM Biznis.

 

Biznis.ba