Francuska spremna da ulaže u BiH i zemlje zapadnog Balkana

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas veleposlanika Republike Francuske u BiH Guillaume Roussona s kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske suradnje i potencijalnim investicijama.

Rousson je obavijestio Bevandu da su vlasti u Francuskoj usvojile strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima suradnja s Bosnom i Hercegovinom i to u elektoenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima, te javnom prijevozu.

Francuski veleposlanik uručio je Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulirao  suradnju  putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže sa 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana.

Po riječima Roussona sličan sporazum već je potpisan s Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci taj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Bevanda je ocijenio da treba ozbiljno razmotriti takve projekte jer je to vrlo perspektivan i bitan vid suradnje između dviju zemalja koji može da unaprijedi ekonomske odnose i doprinese rastu stranih investicija u BiH, ali i da unaprijedi regionalnu suradnju.

Sugovornici su iskoristili današnji sastanak da razmijene mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te je ocijenjeno da je nužno što prije formirati vlast jer je to način da se ubrzaju reforme i da se snažnije krene u proces europskih integracija.

Bevanda naglasio je da Ministarstvo financija i trezora BiH redovito ispunjava svoje obveze iako je na snazi privremeno financiranje jer proračun za ovu godinu nije usvojen u Paralamentarnoj skupštini BiH, a već je u pripremi proračun za 2020. godinu, priopćeno je iz tog ministarstva.

( FENA)