G-20 radi na postizanju sporazuma o međunarodnom porezu na dobit

O međunarodnoj poreskoj reformi razgovara se već nekoliko godina; italijanski ministar finansija kaže da je sada došlo do ubrzanja procesa.

Italijanski ministar finansija Daniele Franco rekao je danas da se Grupa 20 industrijski najrazvijenijih zemalja nada da će na ministarskom sastanku u julu postići sporazum o međunarodnom oporezivanju, na čemu insistira američka ministrica finansija.

Iako se o međunarodnoj poreskoj reformi razgovara već nekoliko godina, italijanski ministar finansija rekao je da je ove godine došlo do “ubrzanja procesa”, navodi AP a prenosi Beta.

Ministrica finansija SAD Janet Yellen je prošle sedmice predložila određivanje globalne minimalne poreske stope, navodeći da je neophodno osloboditi se “30-godišnje trke do dna” u kojoj su zemlje smanjile stope poreza na dobit u pokušaju da privuku multinacionalne kompanije.

Ona je navela da će Bidenova administracija raditi sa ostalim članicama G-20 kako bi se postigao dogovor o minimalnoj stopi.

Pravična raspodjela dobiti

Diskusije su usredsrijeđene na dva stuba globalnog međunarodnog oporezivanja: pravičnu raspodjelu dobiti između različitih zemalja u kojima multinacionalne kompanije posluju i globalnu minimalnu efektivnu poresku stopu, rekao je Franco.

“G-20 je posvećen postizanju sporazuma, nadamo se i očekujemo da će biti realizovan u julu”, kada je zakazan sastanak ministara ekonomije i finansija u Veneciji, rekao je on.

Italija je prošlog decembra preuzela rotirajuće predsjedavanje Grupom 20, koja okuplja vodeće zemlje čije ekonomije ukupno čine više od 80 posto svjetskog BDP-a.

Biznis.ba / AJB