Ganić posjetio zemljoradničku zadrugu BIOS Visoko

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić posjetio je danas Opštu poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužnu zadrugu BIOS Visoko, koja je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u tom kantonu.

BIOS se bavi proizvodnjom plastenika, staklenika, sistema za navodnjavanje, presadnica povrća, začina i aromatičnog bilja, vele i maloprodajom materijala za poljoprivredu, otkupom i prodajom voća i povrća, proizvodnjom proizvoda od drveta za poljoprivredu, te proizvodnjom ambalaže za specijalizirane robe.

Zadruga zapošljava 150 radnika, ima oko 1.000 kooperanata, a proizvode plasira na domaće, te tržišta Crne Gore, Kosova i Turske. Poslovnica BIOS S u Srebrenici bavi se uzgojem tovnih pilića.

Ganić je izjavio da je BIOS domaći brend koji je veoma značajan za domaću poljoprivrednu proizvodnju, jer svojim asortimanom olakšava domaćim proizvođačima da dođu do kvalitetne opreme i sjetvenog materijala.

– Zelena polja su naše najveće bogatstvo, a politika Vlade je da kontinuirano povećava poticaje kako bi se proizvođačima pomoglo da stabiliziraju prizvodnju i budu konkurentniji – rekao je Ganić nakon obilaska pogona BIOS-a u Gornjoj Vratnici.

Podsjetio je da je 2019. iz budžeta ZDK za poljoprivredne poticaje izdvojeno tri miliona KM, od čega su ilion maraka “povukli” proizvođači iz Visokog. U 2020. za poticaje je opredijeljeno 3,5 miliona KM, a u jeku pandemije uveden je i podsticaj za proljetnu sjetvu.

Direktor BIOS-a Nermin Kadrić podržao je aktivnosti Vlade ZDK na realizaciji programa poticaja poljoprivredi, dajući punu podršku premijeru Mirzi Ganiću u daljnjem radu i aktivnostima na jačanju poljoprivredne proizvodnje u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

 

(FENA)