Gašić: Život ne smije da stane, svim snagama pomoći oporavku turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je na predstavljanju petogodišnjeg projekta razvoja održivog turizma u BiH da će se nastojati da se pomogne oporavku turizma u Srpskoj i BiH da bi se povećala zaposlenost i iskoristili prirodni potencijali.

Gašićeva je napomenula da su turistički vaučeri u doba pandemije virusa korona dali višestruku korist u očuvanju radnih mjesta i opstanku privrednih subjekata, uz napomenu da je 500 ljudi ostalo bez posla u oblasti turizma.

Na početku vebinara, koji organizuje Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u sklopu pokretanja petogodišnjeg projekta razvoja održivog turizma u BiH, Gašićeva je navela da se Vlada Republike Srpske pokazala kao stabilan i pouzdan parner privredi Srpske.

“U budućem periodu nastojaćemo svim snagama pomoći oporavku turizma u Republici Srpskoj i BiH kako bi privredne subjekte poveli na najbolji put, doprinijeli povećanju zaposlenosti i iskoristili prirodne potencijale”, dodala je Gašićeva.

Gašić je istakla da uprkos strahovima koje donosi virus korona život nije i ne smije da stane, te podsjetila da je od početka pandemije, Vlada Republike Srpske preduzela niz aktivnosti spašavajući segment turizma, ali i ukupan privredni život.

Posebno je istakla mjere pomoći privrednim subjektima u okviru kojih su uplaćivani poreze i doprinose da bi im se pomoglo da ostanu i opstanu u svom poslu.

“Turistički vaučeri su odličan projekat. Prema povratnim infomracijama, zaista je pomogao opstanku privrenih subjekata. Imamo više od 28.000 izdatih vaučera, 95 privrednih subjekata koji su se uključeni u ovaj projekat i više od 28 turističkih agencija preko kojih je moguće ugovoriti aranžmane i realizovati na teritoriji Republike Srpske”, pojasnila je Gašićeva.

Ona je napomenula i kako je smanjen broj dolazaka turista doveo do pada prihova od boravišne takse.

Federalni ministar turizma i zaštite životne sredine Edita Đapo najavila je donošenje tri zakona u vezi sa sektorom turizma i ugostiteljstva u okviru kojih se primjenjuju najbolje svjetske prakse.

Ona je podsjetila da je u proteklom perodu urađen taktički plan razvoja turizma što vladama i privatnom sektoru pomaže u trasiranju puta, kao i da su pokrenute aktivnosti na izradi strategije razvoja turizma Federacije BiH.

Đapo je naglasila da privatni sektor ima važnu ulogu u razvoju ove privredne grane, te da je pokretač pozitinih promjena u oblasti turizma.

Ona je zahvalila Vladi SAD i USAID-u za brzu reakciju i pomoći na izradi vodiča i protokola za putovanja u vrijeme pandemije.

Dvodnevni vebinar održava se u sklopu pokretanja petogodišnjeg projekta USAID-a razvoju održivog turizma u BiH koji je vrijedan 20 miliona američkih dolara.

Putem podsticanja saradnje svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, projekat će podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnih uticaja pandemije virusa korona.

 

Biznis.ba / Srna