Gitara Jimmyja Hendrixa prodata za 216.000 dolara

Gitara na kojoj je ranih šezdesetih svirao Jimmy Hendrix prodana je u subotu na aukciji za 216. 000 dolara, što je četiri puta više od početne cijene.

Kako prenosi časopis “Rolling Stone”, aukcijska kuća ‘GWS Auctions’ piše da je Hendrix na ovoj japanskoj električnoj gitari počeo svirati po izlasku iz vojske 1962. godine.

Nakon što je napustio Fort Campbell, Jimmy se nakratko preselio u Clarksville u Tennesseeju. Ondje je svirao s Wilsonom Pickettom, Slimom Harpoom, Samom Cookeom, Ikeom i Tinom Turner i Jackiejem Wilsonom prije nego što se početkom 1964. preselio u njujorški Harlem, gdje je boravio do kraja 1966. svirajući na mjestima poput Cafe Wha i u klubu Cheetah, objavila je aukcijska kuća.

Gitara je bila u Jimmyjevu vlasništvu dok je kratko nastupao s grupom Isley Brothers i svojom rock grupom Jimmy James and the Blue Flames.

No kad je Hendrix iz SAD-a otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo gitaru je ostavlio u New Yorku u stanu svojega prijatelja Mikea Quashieja, koji je neposredno prije smrti zabilježio podatke o instrumentu.

Vrijednost gitare procijenjena je na 50.000 dolara, no nakon aukcijskog nadmetanja dosegnula je cijenu od 216.000 dolara.

Na dražbi je za 22.500 dolara prodan i četrnaestkaratni zlatni prsten Elvisa Presleya, par ljubičastih čizama pjevača Princea za 13.000 dolara i jedna crna jakna Michaela Jacksona za 20.000 dolara.

Biznis.ba / Hina