Godišnja inflacija u EU blago usporila u novembru

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji je s 2,2 posto u listopadu opala na 2,0 posto u studenom ove godine. U istom razdoblju godinu dana ranije stopa inflacije iznosila je 1,8 posto, objavio je u ponedjeljak Eurostat, statistički ured Europske unije.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 1,9 posto u studenom ove godine, dok je mjesec ranije bila 2,2 posto. Stopa inflacije u eurozoni u studenom 2017. godine iznosila je 1,5 posto.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Danskoj 0,7 posto, Irskoj 0,8 posto i Portugalu 0,9 posto, dok su najviše godišnje stope zabilježene u Estoniji, Mađarskoj i Rumunjskoj od po 3,2 posto.

U usporedbi s listopadom ove godine, godišnja inflacija je u mjesecu studenom opala u dvadeset i pet zemalja članica, u jednoj je zemlji ostala stabilna, a u jednoj porasla.

U studenom ove godine najveći utjecaj na godišnju stopu inflacije u eurozoni imao je rast cijena energenata, i to za 0,88 postotnih bodova, zatim cijena usluga za 0,57 bodova, cijena hrane, alkohola i duhana za 0,38 bodova, te neenergetske industrijske robe za 0,11 postotnih bodova.

 

Biznis.ba / FENA