Google će isplatiti 2,6 miliona dolara uposlenicima zbog diskriminacije pri zapošljavanju

Kompanija Google će isplatiti 2,6 miliona dolara za više od 5.500 uposlenika i kandidata za posao, a koji su se suočili sa navodnom sistemskom diskriminacijom u platama i zapošljavanju.

Kako je navedeno iz američkog minisarstva rada, utvrđeno je da su žene na poziciji softverskih inžinjerki bile manje plaćene. Osim toga, identifikovane su i razlike u postotku zapošljavanja što je dovelo žensku populaciju i azijske kandidate u nepovoljan položaj kada je riječ o poziciji inžinjera u Googleu.

Tačnije, Google je pristao platiti 1,4 miliona dolara zaostalih plata i kamata za 2.565 uposlenica inžinjera zbog diskriminacije u platama, te 1,2 milion za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata koji nisu angažovani na radnim mjestima inžinjera.

Razlike u platama koje su se odnosile na uposlenice na radnim mjestima softverskih inžinjera otkrivene su tokom rutinske ocjene usklađenosti, navodi se u saopćenju odjela. To je bilo u Mountain Viewu u Kaliforniji te u Seattlu i Kirklandu u državi Washington.

Ova odluka je uslijedila nakon godina sukoba između Googleovih radnika i menadžmenta.

U 2018. godini više od 20.000 uposlenih je napustilo posao u Googleu u znak protesta zbog navodnog seksualnog uznemiravanja u kompaniji.

Diskriminacija u platama i dalje je sistemski problem. Poslodavci moraju provoditi redovne revizije kako bi osigurali da njihovi sistemi naknada promovišu jednake mogućnosti”, kazala je Jenny R. Yang, direktorica ureda saveznij programa za poštivanje ugovora.

Kandidatkinje i azijski kandidati za posao dovedeni su u nepovoljan položaj po različitim postocima zapošljavanja na radnim mjestima softverskih inžinjera na Googleovim lokacijama u San Franciscu i Sunnyvaleu u Kaliforniji, kao i u Kirklandu.

Oglasili su se i iz menadžmenta kompanije Google rekavši da su zadovoljni što su riješili ovaj spor koji se odnosi na revizije od 2014. do 2017. godine.

“Vjerujemo da bi svi trebali biti plaćeni na osnovu posla koji rade, a ne onoga ko su. Planiramo ulagati velika sredstva kako bi naši procesi zapošljavanja i kompenzacija bili pošteni i nepristrasni”, poručili su iz kompanije Google, piše The Verge.

Biznis.ba