Gospodarske komore FBiH i Albanije jačaju suradnju

Gospodarska komora Federacije BiH i Industrijska gospodarska komora Albanije regije Drač potpisale su u srijedu u Mostaru Memorandum o međusobnoj suradnji.

Memorandumom, koji su potpisali predsjednik Gospodarska komora FBiH Marko Šantić i predsjednik Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač Alban Isteri ima za cilj otvoriti trgovinsku i turističku razmjenu, te omogućiti suradnju u drugim gospodarskim granama dviju zemlja.

– Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična, na razini 50 milijuna maraka godišnje, a riječ je uglavnom o izvozu i uvozu željeza, čelika i drveta – kazao je Šantić.

Dodao je kako veliki potencijali postoje u turizmu i prometnoj infrastrukturi.

– Dosta bh. državljana pored Hrvatske, kao alternativnu destinaciju vide Albaniju. Što se tiče prometnica, iako su Albanija i BiH blizu prostorno, imaju jako loše prometnice te je ovaj sporazum ujedno poruka vladajućim strukturama vlasti obje zemlje da porade i na tom planu – istaknuo je Šantić.

Po riječima predsjednika Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač, Memorandum je podloga za buduću suradnju koja će se konkretizirati već sljedećeg proljeća na Gospodarskom sajmu Mostar 2020.

– Već na sljedećem Sajmu gospodarstva Mostar doći će albanski poduzetnici i predstaviti se. Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Europsku uniju, što je cilj obje zemlje – dodao je Isteri.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović podsjetio je da je Albanija kao i Bosna i Hercegovina potpisnica Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

– Albanija je potpisnica CEFTA-e i veliki prijatelj i suradnik BiH, samim time i entiteta FBiH. Protok roba i ljudi između ove dvije zemlje nama je uvijek bila intencija s tim da razmjena bude što afirmativnija u našu korist – kazao je ministar Vujanović.

Biznis.ba / FENA