Grenell: Kosovo mora ukinuti takse Srbiji i BiH ili gubi američku podršku

Specijalni predstavnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je da je premijeru Kosova Albinu Kurtiju “jasno rečeno” da SAD neće nastaviti s podrškom Kosovu, ako ne ukine stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Grenell je na Twitteru odgovorio na poruku izvršnog direktora portala Gazeta Ekspres Beratha Buzhala, koji je od američkog diplomate zatražio da prokomentira navode člana Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje Erzena Vranichija da premijeru Kosova nije rečeno da će SAD povući trupe i obustaviti ekonomsku pomoć Kosovu.

“To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da zadrži takse, makar i djelimično, “šteti ekonomiji Kosova”. SAD neće tračiti svoju podršku ako rukovodstvo Kosova nastavi nanositi štetu svom narodu na taj način”, naveo je Grenell, prenosi Beta.

Grenell je na taj način odgovorio na navode Vranichija, koji je, kako se navodi, na Facebooku napisao da Grenell i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O’Brian u telefonskom razgovoru s Kurtijem u utorak “nisu izjavili da će povući američke trupe sa Kosova i zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu u bilo kojoj oblasti”.

Biznis.ba