Guverner Softić pozdravio učesnike Programa olakšavanja trgovine

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić pozdravio je učesnike Programa olakšavanja trgovine (Trade Facilitation Programme) koji se održava u Sarajevu u okviru Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

– Zadovoljstvo je vidjeti više od 200 predstavnika 150 financijskih institucija i organizacija iz 51 zemlje. Raspravljat ćete o najnovijim svjetskim trendovima i kretanjima u trgovinskom finansiranju, kao i slaviti prvake u trgovinskom financiranju tokom veoma očekivane ceremonije dodjele nagrada – kazao je Softić.

Program olakšavanja trgovine podržava trgovinu u 28 zemalja EBRD-a, a od svog početka podržao je gotovo 800 transakcija u Bosni i Hercegovini.

– Trenutačno postoje tri aktivne partnerske banke u BiH u okviru ovog programa i zapravo su se dvije od njih pridružile programu na njegovom začetku prije 20 godina i još uvijek su aktivne – rekao je Softić.

Prisutnim učesnicima ukazao je da je financijski sistem Bosne i Hecegovine u posljednjem desetljeću bio stabilan i profitabilan. U našoj zemlji posluju 23 banke koje nadziru dvije agencije, a Centralna banka je zadužena za koordinaciju i nadzor financijske stabilnosti sistema.

– Sve relevantne institucije u BiH, uključujući i Centralnu banku BiH, dobro su svjesne iskušenja koja su pred nama. Većina njih govori o budućem razvoju financijskog sistema. S jedne strane, želimo zajedničku Evropsku uniju i svi radimo na usklađivanju naših propisa s propisima EU–a i usklađivanju sa svim Baselskim inicijativama. S druge strane, brzi razvoj i promjene povezane s digitalizacijom financija postavljaju nove izazove ne samo pred BiH nego i svim zemljama svijeta. Fintek poremećaji, cyber-rizici, veliki podaci i korištenje umjetne inteligencije, blok-lanac, novi pružitelji usluga i kanali platnog sistema samo su neki od njih – konstatovao je Softić.

Poručio je da svi trebaju biti oprezni pri rješavanju mogućih novih rizika i istovremeno omogućiti inovacijama promicanje financijske inkluzije, korisnost kupaca i općenito poboljšanje dobrobiti društva.

– Pronalaženje takve ravnoteže bit će glavni izazov pred nama. Postoji veliki prostor za poboljšanje trgovine između BiH i regija u fokusu Programa olakšavanja trgovine. Trgovina s drugim zemljama srednje i istočne Evrope veća je, posebno zbog sporazuma CEFTA, ali trebamo težiti boljoj trgovinskoj integraciji unutar regije, posebno u svijetlu globalnih trgovinskih sporova – mišljenja je Softić.

Ove godine Program olakšavanja trgovine obilježava svoju 20 godišnjicu. Broj podržanih trgovinskih transakcija trenutno iznosi 23.000, koje premašuju 19 milijardi eura.

 

Biznis.ba / FENA