Hoće li Crna Gora zadržati euro

U Luksemburgu se danas održava Međuvladina konferencija o pristupanju Evropskoj uniji, u okviru koje će Crna Gora otvoriti poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija. Crna Gora je do sada otvorila 30 od ukupno 33 poglavlja sa EU, dok je privremeno zatvorila tri poglavlja, javlja Anadolu Agency (AA).

Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija odnosi se na članice Evropske unije (EU) koje su prihvatile euro kao zajedničku valutu i one čine Evropsku monetarnu uniju (EMU). Monetarna unija predstavlja najviši nivo monetarnih integracija, a zasniva se na harmonizaciji monetarnih politika zemalja članica i uvođenju jedinstvene valute, zajedničkim monetarnim rezervama, zajedničkoj centralnoj banci i jedinstvenoj monetarnoj politici.

Jedno od pitanja koje treba da se riješi u okviru ovog pregovaračkog poglavlja je hoće li Crna Gora zadržati euro kao zvaničnu valutu. Crna Gora je euro kao valutu uvela 2002. godine.

Crnogorsku delegaciju će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore EU i sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje predvoditi ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da će u delegaciji biti i glavni pregovarač za vođenje pregovora s EU Aleksandar Drljević i viceguverner Centralne banke (CBCG) i pregovarač za poglavlje 17 Nikola Fabris.

Biznis.ba / AA