Hrvatska ekonomija u drugom kvartalu potonula rekordnih 15 posto

Hrvatska ekonomija pala je u drugom tromjesečju 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći pad od kada se vode ti podaci, a posljedica je koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjem nivou, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

To je i najveći pad od 2000. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Pad u drugom tromjesečju veći je od očekivanja analitčara. Šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjom nivou, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 posto.

Oštar pad ekonomije u drugom tromjesečju posljedica je pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paraliziralo ekonomsku aktivnost od druge polovine marta do kraja aprila.

Biznis.ba