Hrvatska ove godine od turističke sezone očekuje trećinu prošlogodišnjih prihoda

Tako je hrvatski ministar turizma Gari Cappeli u dnevniku NoveTV kazao kako s obzirom na trenutnu situaciju, realno je očekivati trećinu prošlogodišnjih prihoda.

“No, svakodnevno razgovaramo i s epidemiolozima i turističkim partnerima te s daljnim otvaranjem granica očekujemo veće prihode”, kazao je Cappelli dodavši da se očekuju prihodi od 4 milijarde eura.

Hrvatska je otvorila svoje granice i trenutno broji oko četiri hiljade stranih turista, što je doslovno kap u moru u odnosu na ranije godine.

“Veća ostvarenja kreću nakon otvaranja granica, krajem mjeseca očekujemo otvaranje granica s još četiri ili pet država iz najbližeg okruženja, a onda polovicom juna i s Njemačkom i dalje s trećim zemljama. Veliki interes je ostvaren s Izraelom”, rekao je, prenosi klix.

Na pitanje hoće li se i Hrvatska poput Grčke reklamirati kao “korona-free” zemlja, Cappelli je rekao kako u Njemačkoj, u usporedbi s konkurencijom (Grčka, Turska i Italija), najveći interes vlada upravo za Hrvatskom.

Ranije analize govore od pet kuna koje se obrnu godišnje u Hrvatskoj jedna je u turističkoj sezoni.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije zbog ovisnosti njene ekonomije za turizam, koji je visoko senzibilan u pandemiji, prognozirao je Hrvatskoj ovogodišnji pad GDP-a od čak 11 posto.

Biznis.ba