Hrvatska primljena u eurozonu, poznat tečaj konverzije

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u euro zonu 1. januara  2023. usvojena je upravo na sastanku Ecofina, Vijeća ministara financija u Bruxellesu, a u 13 sati počela je kratka svečanost potpisivanja te odluke i obraćanja nekoliko najvažnijih dužnosnika javnosti.

Uz hrvatskog ministra financija u ostavci Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, i češki ministar financija Zbyněk Stanjura.

U ovim trenucima objavljuje se i uredba o tečaju konverzije kune u euro. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u “čekaonici eura”, odnosno tijekom sudjelovanju Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II, javlja Večernji list.

Ministar Zdravko Marić nazvao je današnji dan povijesnim.

“Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, kazao je.

(n1)