Hrvatska: U prvoj polovici godine značajan turistički porast

U prvoj polovini tekuće godine zabilježeno je 12 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja u odnosu na prošlu 2017. godinu. Hrvatsku najviše posjećuju Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Britanci.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja/januara do kraja lipnja/juna 2018. godine ostvareno 6,4 milijuna dolazaka (+12 posto) i 25,4 milijuna noćenja (+10 posto).

Riječ je još jednoj uzastopnoj godini u kojoj hrvatski turizam bilježi porast u broju dolazaka i noćenje u odnosu na prethodnu godinu.

Strani turisti ostvarili su 5,5 milijuna dolazaka (+12 posto) i 22,2 milijuna noćenja (+10 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10 posto te u noćenjima za 11 posto.

Tijekom šest mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (7,4 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 4,5 milijuna noćenja, odnosno 4,3 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija s 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 1,4 milijuna noćenja, Zagreb s milijun noćenja te Ličko-senjska županija sa 681.000 noćenja.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (5,1 milijun), Austrije (2,3 milijuna), Slovenije (2,3 milijuna), UK-a (1,4 milijuna) i Poljske (1,3 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna) te u objektima u domaćinstvu (6,5 milijuna) i kampovima (4,6 milijuna).

Top destinacije u prvih šest mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Poreč, Split, Umag, Medulin, Mali Lošinj, Zadar i Tar.

U lipnju je u Hrvatskoj ostvareno 2,8 milijuna dolazaka i 13,8 milijuna noćenja što u usporedbi sa lipnjem 2017. godine predstavlja porast od četiri posto u dolascima, dok je broj noćenja ostvaren na razini lanjskog rezultata.

Biznis.ba / AA