Hrvatski turizam na 70 posto u odnosu na avgust 2019.

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži informacije o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu avgusta (od 1. do 16. avgusta) ostvareno oko 1,8 miliona dolazaka i 12,9 miliona noćenja, što je gotovo 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju u pogledu pokazatelja turističkih noćenja.

Pritom je najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno u Istri (3,2 miliona noćenja), na Kvarneru (2,6 miliona noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (2,4 miliona noćenja), Zadarskoj (2,3 miliona noćenja), Šibensko-kninskoj (1 miliona noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (716 hiljada) i Ličko-senjskoj županiji (475 hiljada), javio je N1.

“Najave za ostatak avgusta i za septembar su dobre međutim iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku osnovni preduslov za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Komentirajući odluku Italije i Austrije da stave Hrvatsku na “crvenu listu” zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, hrvatski ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je da nije zabrinut zbog tih odluka, dodavši da očekuje nastavak dolaska stranih turista.

“Nisam zabrinut zbog nastavka sezone. U ovom trenutku je 760.000 turista u Hrvatskoj i danas je nekoliko desetaka hiljada iz zemalja EU ušlo u Hrvatsku. Mi ćemo činiti sve kako bi se pripremili i za nastavak turističke sezone, i za jesen i početak školske godine”, poručio je Božinović.

(24sata.info)