“Huawei” objavio otvoreno pismo Amerikancima

Kineski “Huawei” objavio je otvoreno pismo američkoj javnosti na zakupljenoj stranici lista “Wall Street Journal” u pokušaju da popravi svoj imidž poslije optužbi za špijunažu.

Glavna poruka pisma glasi: “Ne vjerujte svemu što čujete”, a direktor Ketrin Chen pozvala je američke medije da posjete kompaniju i razjasne “nesporazume” koje su stvorile vlasti SAD.

Washington  vrši pritisak na svoje saveznike da ne sarađuju sa “Huawei” iz razloga zaštite nacionalne bezbjednosti. Neke države uvažile su taj zahtjev.

“Pišem vam u nadi da možemo bolje da se razumijemo. U prethodnim godinama, vlasti SAD razvile su neku vrstu nerazumijevanja kada je o nama riječ”, napisala je Chenova.

U pismu koje je putem “Twittera” objavio novinar “Wall Street Journal” koji se bavi sajber bezbjednošću, američki mediji su pozvani da posjete centre kompanije i razgovaraju sa zaposlenima.

“Ne vjerujte svemu što čujete. Dođite i posjetite nas. Radujemo se sastanku sa vama”, navodi se u pismu, prenio je BBC.

Australija, Novi Zeland i SAD zabranile su ovoj kompaniji da isporučuje opremu za buduće 5G mreže mobilne telefonije.

SAD su pokrenule i krivični postupak protuv “Huawei” i njegovog direktora finansija Meng Vangua zbog navodnog pranja novca, bankarske prevare i krađe trgovinskih tajni.

(NN)