Inicijativa “Unsmoke Your World” i u Sarajevu

Sadnjom drvoreda i žive ograde na zelenoj površini uz saobraćajnicu ispred Hotela “Holiday”, kompanija “Philip Morris”, u saradnji s općinama Centar i Novo Sarajevo, te KJPK “Park”, danas je svoju globalnu inicijativu “Unsmoke Your World” dovela i u Sarajevo.

“Unsmoke Sarajevo” je lokalna aktivnost u okviru ove inicijative, kojom kompanija “Philip Morris BiH” želi dati doprinos lokalnoj zajednici u pokušajima stvaranja kvalitetnije životne sredine.

Inicijativa, koju ova kompanija radi u saradnji s lokalnim zajednicama i KJKP “Park” Sarajevo, ima za cilj da omogući građanima Sarajeva da udišu čišći zrak, nešto što nam je svima zajedničko i u čemu smo svi jednaki, ali i da podstakne širu zajednicu da svoj život i okruženje oslobode od negativnih uticaja.

Sadnjom drvoreda i žive ograde uz dijelove najprometnije saobraćajnice u Sarajevu povećava se mogućnost apsorpcije štetnih i otrovnih PM čestica, koje se stvaraju sagorijevanjem čvrstih fosilnih goriva ispušnih gasova automobila i industrije, a također ove sadnice djeluju i antialergeno.

U izjavi za medije, generalni direktor glavnog investitora u ovaj projekt, kompanije “Philip Morris” za BiH i Crnu Goru Srđan Lazović kaže kako je ponosan što je dio kampanje “Unsmoke Sarajevo”.

– Ja sam u Sarajevu posljednje tri godine. Inače dolazim iz Beograda, ali ovo mi je treća zima u Sarajevu i zaista sam imao priliku da za to vrijeme vidim koliko je ovdje prisutan problem zagađenja. I izuzetno mi je drago da se nalazim na čelu kompanije koja može podstaći jedan društveni dijalog koji se tiče pitanja zagađenja ovog grada – kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, kompanija “Philip Morris” ne može sama da riješi ovaj problem, niti je to njena uloga. Ali, s druge strane, kao društvenoodgovorna i kompanija koja je lider u svojoj industriji, prepoznala je značaj problema i kroz ovaj projekat inicirala dijalog.

– „Unsmoke Your World” predstavlja kampanju u kojoj želimo da razgovaramo o problemu pušenja kao takvog na jednoj globalnoj razini, a naša poruka zaista je više nego jasna, transparentna i fer: „Ukoliko ste pušač, treba da ostavite cigarete. Ukoliko niste pušač, ne treba nikada ni da počinjete pušiti. A ukoliko ste pušač a ne možete da ostavite cigarete, onda treba da razmišljate o manje štetnim alternativama – poručio je Lazović.

Kaže da će po povratku u Beograd zauvijek, makar u srcu, ostati Sarajlija, te kako je još važnije da će u glavnom gradu BiH iza njega ostati dva drvoreda kao doprinos kompanije na čijem je danas čelu.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kaže da ova incijativa pokazuje svim društvenoodgovornim osobama i kompanijama kako bi se u perspektivi svi trebali ponašati kada je u pitanju sadnja drveća.

– Svakako da želimo doći do statusa zelenog grada – rekao je Ajnadžić, dodavši da, međutim, Općina Centar i dalje nije ispunila standarde kada su u pitanju zelene površine.

No, činjenica je, navodi, da je ova lokalna sredina, inicirana svim manjkavostima kada je u pitanju zagađenje zraka, dala svoj doprinos u smislu regulacionog plana kojim je definirala 470 duluma zemlje za zelenu parkovsku površinu na prostoru Betanija-Jezero.

– Imamo opsežne planove. U ovoj godini donijeli smo odluku da počinjemo sa sadnjom 15.000 sadnica na prostoru općine Centar. Također, uvodimo katastar zelenih površina i odraslog drveća i to su svakako mjere koje trebaju da doprinesu da zagađenog zraka bude manje – kazao je Ajnadžić.

Pozvao je i druge društvenoodgovorne kompanije da slijede pozitivan primjer “Philip Morrisa”, te da se, ukoliko su raspoložene da imaju svoje botaničke bašte veličine 1.000 metara kvadratnih, jave u Općinu Centar.

– Moram priznati, tu su već ambasade Kine, SAD i Velike Britanije, i one će dobiti prostor za koji će se same brinuti i saditi sadnice koje će biti od iznimnog značaja za ovu parkovsku površinu – dodaje Ajnadžić.

Načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo ističe da se gradnjom svakog stabla ostavlja nešto za budućnost i radi dobar posao i za planetu, ali i za građane.

– Općina Novo Sarajevo je već i poznata i prepoznata kao neko ko izuzetno puno vodi brige o zelenilu, što govore i naši parkovi. Činjenica da imamo još tu jednu šetnicu koja nije ozelenjena, koju smo planirali da uradimo u našem programu ove godine, govori stvarno da smo dosta toga uradili – govori Koldžo.

Kao jedan od izuzetno važnih programa u koje Općina Novo Sarajevo svake godine ulaže svoja sredstva, naveo je održavanje zelenila u parkovima.

– A konkretno ovaj projekat važan je upravo zato što taj „zeleni zid“ koji će biti formiran na osnovu sadnje ovih sadnica i žive ograde, ustvari će stvoriti jedan filter, prije svega protiv PM čestica koje su i štetne i kancerogene, onim ljudima koji koriste ovu šetnicu – dodao je Koldžo.

Direktor KJKP “Park” Edin Abdurahmanović ističe da će se ovakve aktivnosti nastaviti i na nekim drugim lokacijama u Kantonu Sarajevo.

– Mi već sa Općinom Centar pregovaramo vezano za sadnju 15.000 stabala u ovoj godini. Također sa Općinom Vogošća imamo jedan veliki projekat od 150.000 KM, gdje će također biti nisko rastinje i voćke. Tako da, podrazumijeva se da ćemo u gradu imati veći broj stabala – kazao je Abdurahmanović.

Dodao je da će stabla, osim uz glavnu saobraćajnicu, biti sađena i na parkovskim površinama.

D.K.

Biznis.ba