INZ-Dobra farmska praksa u mljekarstvu, edukacija u ZDK

Veterinarski zavod Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica okupio je proizvođače sirovog mlijeka, odnosno vlasnike ili držaoce muznih krava i druge zainteresovane na području Zeničko-dobojskog kantona, na edukaciji u Visokom, Maglaju i Zenici.

Sudionici skupova u ta tri grada slušali su predavanja iz oblasti mljekarstva i to “Biosigurnosne mjere na farmama muznih krava”, “Ishrana muznih krava” i “Tehnološka budućnost stočarstva i mljekarstva”.

Predavači su bili Rusmir Goletić iz Veterinarskog zavoda INZ Zenica, prof.dr. Ćazim Crnkić sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo i Jasmin Avdić, specijalist za prehrambenu industriju i sigurnost hrane u sarajevskoj kompaniji Milkprocessing.

– Sudionici su dobiti relevantne informacije vezane za oblast mljekarstva i proizvodnje sirovog mlijeka, u smislu dobre higijenske prakse držanja životinja na farmi, higijene muže, higijene držanja i hlađenja sirovog mlijeka, ljetne i zimske ishrane muznih krava, upotrebi dodataka u ishrani muznih krava, kao i o primjeni modernih tehnologija u stočarstvu – ističe Rusmir Goletić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Organizatori su zadovoljni zainteresiranošću za prezentirane teme, a nakon prezentacija uslijedile su kvalitetne diskusije o mogućnostima unapređenja proizvodnje na farmama muznih krava.

– Edukacija je dio projekta ‘Dobra farmska praksa u mljekarstvu (Mljekarstvo u ZDK)’, koji finansira Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu tog kantona, a skupovi su planirani i za ostale gradove i općine ZDK – saopćio je Pres Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

(FENA)