Iran u Haagu tužio SAD zbog ekonomskih sankcija

Iran je podnio tužbu protiv SAD-a pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Haagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

“Tužba je podnijeta 16. jula i predata je pisarnici Suda”, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za “ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu”.

“Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava”, rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje “američkoj navici kršenja međunarodnog prava”.

Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Washingtona pred MKS-om.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine, prenosi Beta.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. sa Iranom postigle šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Tim sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Trump je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primjenjuju od avgusta.

 

Biznis.ba