Italijanska aviokompanija Alitalia se gasi poslije 75 godina

Avioprijevoznik Alitalia, nekada jedan od simbola italijanskog stila i glamura, obavit će danas svoj posljednji let nakon 75 godina pošto je kompanija propala usljed loših odluka uprave.

Njen nasljednik, znatno manji po obimu, bit će nova kompanija Italia Trasporto Aereo (ITA).

Alitalia, čije su usluge tradicionalno koristile pape, primadone i italijanska politička elita, bila je pod prinudnom državnom upravom od 2017. godine da bi izbjegla likvidaciju.

Noćni let iz Kaljarija do Rima oko 22 sata bit će posljednji za kompaniju osnovanu 1946. godine, poslije serije restrukturisanja i promjena vlasnika.

Kompanija je u ovom vijeku samo jednu godinu završila za pozitivnim saldom, a vlada je morala da je spašava više puta, na šta je potrošila više od osam milijardi eura samo u posljednje tri godine.

Nakon pokušaja prodaje privatnim investitorima došla je pandemija 2020. godine i vlada u Rimu je odlučila da ugasi Alitaliju i od njenih ostataka napravi manju kompaniju ITA.

Novi prijevoznik, u koji će vlada uložiti 1,35 milijardi eura u naredne tri godine, počet će rad sa 52 aviona i 2.800 zaposlenih. Alitalia je imala oko 110 aviona i 10.000 radnika.

Biznis.ba / Srna