Italijanski javni dug porast će na 155,7 posto BDP-a

Italijanski javni dug porast će na 155,7 bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2020., navodi Banka Italije u izvještaju naslovljenom kao “italijanska ekonomija ukratko” objavljenom u četvrtak.

Poređenja radi, italijanski javni dug iznosio je 116,6 posto BDP-a u 2009., 135,4 posto u 2014. i 134,8 posto BDP-a u 2019., prije pandemije koronavirusa i do dugotrajnih restriktivnih mjera koje su prinudile italijansku ekonomiju na prekid aktivnosti.

U prvom kvartalu 2020., nacionalni BDP umanjio se za 5,3 posto, potrošnja domaćinstava opala je za 6,6 posto, izvoz za osam posto, a uvoz je opao za 6,2 posto, sudeći po izvještaju Banke Italije.

U odgovoru na takve trendove, vlada premijera Giuseppea Contea pokrenula je 55 milijardi eura vrijedan potrošački paket, povećavajući nacionalni dug u naporu da ponovo pokrene ekonomiju i pojača poziciju radnika, porodica i industrijske baze zemlje.

Nazvan Dekret oporavka, paket sadrži ekstenzivna smanjenja poreza i finansiranja kompanija i sektora javnog zdravstva, obrazovanja i turizma.

I druge velike evropske ekonomije također će se suočiti s naglim skokom njihovog bremena javnog duga. Javni dug eurozone porast će za 16,7 posto, s 86 posto u 2019. na 102,7 posto u ovoj godini, saopćila je italijanska centralna banka.

Italija insistira na brzom usvajnju predloženog fonda oporavka EU koji bi pomogao zemljama najteže pogođenim pandemijom uoči specijalnog samita EU koji će se održati u ovom mjesecu.

Italija je prva evropska zemlja koja je pogođena globalnom pandemijom u februaru, prenosi Xinhua.

 

Biznis.ba / FENA