Ivica Todorić oslobođen optužbe u slučaju ‘mali Agrokor’

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zloupotrebu na štetu te kompanije ‘teške’ 1,25 miliona eura.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić te nekadašnji menadžeri koncerna Ante Huljev, Piruška Canjuga i četvrtooptužena Nicole De Rossi nepravomoćno su oslobođeni optužbi za zloupotrebu te kompanije tešku 1,25 miliona eura.

Ivica Todorić, Ante Huljev,  Piruška Canjuga i Nicole De Rossi nepravomoćno su oslobođeni optužbi za tzv. “mali Agrokor” tj. zloupotrebu kompanije u vrijednosti od 1,25 miliona eura.

Sutkinja je objasnila kako je odbijen prijedlog za izuzimanjem imovinske koristi, a troškovi postupka padaju na teret budžeta.

Po dolasku na sud Ivica Todorić je prije izricanja presude sa smiješkom na licu kazao da ne zna bi li radije da ga osude ili oslobode.

“Ako me osude, onda znači da je Plenković direktno odradio posao. Dobro bi mi došlo da mogu imati argumente protiv njega. Mislite da ja bojim zatvora, ja ću sto posto pobijediti. Obavljam najnormalniji posao u firmi”, kazao je Todorić.
Zloupotreba teška 1,25 miliona eura

Ivica Todorić kao tadašnji predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zloupotrijebili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske kompanije za savjetodavne usluge Siggman AG, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska kompanija time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljene. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

“Posao nikada nije realiziran”

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević u završnom je govoru istaknula da posao između Agrokora i švicarske tvrtke Siggman AG nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz Agrokora izvučeno 1,25 miliona eura.

Stoga je tužiteljica predložila sudu da se četvero optuženih proglasi krivim i osudi po zakonu, a švicarskoj kompaniji oduzme novac.

Todorićeva braniteljica po službenoj dužnosti, odvjetnica Ljiljana Planinić, istaknula je da tokom sudskog postupka nije dokazano da je njezin branjenik počinio kazneno djelo te je predložila da ga se oslobodi optužbi.

”Nije čudno da i sam Todorić kaže da je optužnica nerazumljiva i besmislena. Zašto bi predsjednik uprave i gotovo stopostotni vlasnik kompanije sklopio posao kojim će naštetiti vlastitoj kompaniji? Teze koje je iznijelo tužiteljstvo neutemeljene su, nelogične i neuvjerljive”, zaključila je Planinić.

Todorić odbio iznositi obranu

Sam Todorić na suđenju je odbio iznositi obranu. Sutkinji je rekao da to nema veze sa sudom, nego je to njegov stav prema procesu koji se vodi protiv njega.

Na sudu nije želio ni odgovarati na pitanja navodeći da je razlog “proces koji se protiv njega vodi, a što nema veze sa sudom”.

No odgovarao je na pitanja novinara i kazao da je dobio optužnicu i da je “to smeće”.

“Neću se braniti, nema uopće šanse. U međuvremenu će se razjasniti stvar oko Agrokora, vidjet će se ko je to napravio, izaći će dokumenti i dokazi. Imam nekoliko stotina dokaza. Imam dokaze da je zločinačka organizacija koju je postavio Plenković napravila plan prije nego što sam došao na sastanke kod njih”, rekao je Todorić.

Dodao je i kako ima vladin plan u kojem piše da on treba otići kod bilježnika i bez naknade dati trećoj osobi firmu.

“Oni su mene došli ucijeniti. Htjeli su prije zakona da im privatno dam firmu. Potjerao sam Dalićku iz sobe, nisam htio na to pristati. Rekli su da ako ne predam firmu, onda će napisati zakon”, rekao je.

“Sve će se saznati”

Bivši šef Agrokora kaže kako jedan spor vodi u Americi te će dva spora početi u Engleskoj.

“Sve će se saznati, a onda će se saznati jedna tragedija Hrvatske i zato što takvi i na taj način upravljaju državom u ovom smo stanju u kakvom jesmo. Dalićka je došla k meni 16. 3. i rekla – potpiši. Dan prije nego što je došla u novinama je izašlo da nisam platio porez, svi su to mediji objavili, došla me prestrašiti da bih ja potpisao. Oni su mislili da sam ja pokrao novac, da ću se prestrašiti. Ali naišli su na čovjeka koji nije uzeo ni jedan cent. 30 godina bio sam direktor naše kompanije u Švicarskoj, 30 godina dva su odvjetnika sa mnom u upravi, zezali su me za jedan franak da sve bude u redu. Imali smo kontrole, uvijek pozitivno, radili smo prema njihovim pravilima. Sad oni vele da nešto nije u redu u drugoj državi”, kazao je Todorić po izlasku sa suda 28. septembra.

Ivica Todorić još je od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. septembra.

Biznis.ba / Dnevnik.hr