Izraelski draguljar proizvodi masku vrijednu 1,5 miliona dolara

Izraelska draguljarska kompanija saopćila je da radi na najskupljoj masci protiv koronavirusa u svijetu, masci od zlata prekrivenoj dijamantima, po početnoj cijeni od 1.5 milion dolara.

Osamnaestokaratnu masku od bijelog zlata ukršavat će 3.600 bijelih i crnih dijamanata s efikasnim N99 filterima na zahtijev kupca, saopćio je kreator maske Isaac Levy.

Levy, vlasnik kompanije Yven, kazao je da kupac ima dva zahtjeva – da bude dovršena do kraja godine i da bude najskuplja u svijetu. Drugi uslov, kazao je, “najlakše je bilo ispuniti“.

On je odbio identifikovati kupca, ali je kazao da je to kineski poslovni čovjek koji živi u Sjedinjenim Državama.

Glamurozna maska mogla bi unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu koju je sada obavezno nositi na javnim mjestima u brojnim zemljama. Sa svojih 270 grama težine, ona je, međutim, skoro 100 puta teža od tipične zaštitne maske – i vjerovatno neće biti praktična oprema za nošenje.


Foto: AP

Tokom intervjua u svojoj tvornici u blizini Jerusalema, Levy je prikazao nekoliko komada svoje maske, pokrivene dijamantima.

– Novac ne kupuje sve, ali može kupiti veoma skupu masku protiv COVID-19, i onaj ko je kupi mogao bi hodati s njom kako bi privukao pažnju. On bi trebao biti vrlo sretan s njom – kazao je Levy.

Takva ekstravagantna maska također bi mogla i poslati pogrešnu poruku u vrijeme kada su milioni ljudi širom svijeta ostali bez posla i prolaze kroz ekonomske poteškoće. Levy je kazao da je, iako neće lično nositi tu masku, zahvalan zbog prilike koju pruža.

– Sretan sam što je ova maska omogućila dovoljno posla za naše radnike i što će im omogućiti zaštitu radnih mjesta u veoma izazovnim vremenima s kojima se suočavamo upravo sada – kazao je on, prenosi Associated Press.

Biznis.ba / FENA