Izvještaj o uticaju sankcija na Rusiju: Posljedice ogromne

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaestak godina gospodarskog napretka u Rusiji i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izvješću Instituta za međunarodne financije (IIF) objavljenom u srijedu.

No utjecaj tih mjera teško je predvidjeti jer ovise o mogućim novim sankcijama s jedne strane i o mogućem odgovoru Rusije, napose u energetskom sektoru, s druge strane. Rat bi za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti skup, ali sankcije ne djeluju “kao da stisneš prekidač”, rekla je ekonomistica u IIF-u Elina Ribakova na tiskovnoj konferenciji.

IIF u svom zadnjem izvješću predviđa da će rusko gospodarstvo pasti 15 posto ove godine i još 3 posto u 2023.

“Teže posljedice još će se osjetiti”

Financijske sankcije – napose smanjena sposobnost Moskve da vraća vanjskih dug – rast cijena i odlazak stranih tvrtki iz zemlje usporavaju inozemnu potražnju i tako “pogoršavaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede”. Autori izvješća ističu da će se “teže posljedice još osjetiti”.

Elina Ribakova rekla je da su sankcije uzdrmale globalne lance vrijednosti. U tome vidi “raspad 30 godina ulaganja i povezanosti s Europom”.

Izvršni dopredsjednik IIF-a Clay Lowery misli da ocjena uspjeha sankcija uvedenih Rusiji ovisi o tome što vlade žele postići. “Ako se želi naškoditi gospodarstvu (…), sankcije će sigurno imati učinka” i on će se povećavati, rekao je novinarima.

No dosad se pokazalo da sankcije nisu bile djelotvorne kada je riječ o promjeni politike, dodao je.

(hina)