Izvoz oružja iz Njemačke u 2018. pao za 4,8 milijardi eura

Izvoz njemačkog oružja pao je 2018. godine za gotovo četvrtinu u poređenju s godinom ranije, saopštila je danas njemačka vlada.

“Njemačka vlada je 2018. odobrila izvoz oružja u vrijednosti 4,8 milijardi eura, što je 22,7 posto manje nego 2017.”, saopštilo je njemačko Ministarstvo ekonomije odgovarajući na upit stranke Zeleni.

Izvoz oružja time pao treću godinu zaredom. Posljednji put izvoz je rastao 2015., kada je njemačka industrija naoružanja prodala oružja u vrijednosti od 7,86 milijardi eura.

Savez njemačke sigurnosne i obrambene industrije (BDSV) okrivio je njemačku vladu za značajan pad izvoza oružja.

“Njemačka vlada svojim nepredvidivim i iznenađujućim obratima utječe na pad izvoza naoružanja”, saopštio je BDSV.

Ovo udruženje kritizira činjenicu da se njemačka vlada pri izdavanju dozvola za izvoz naoružanja ponaša rigoroznije od najvažnijih partnera poput Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva ili Francuske i navode slučaj ubijenog saudijskog novinara Jamala Khasoggija, nakon čega je Njemačka, kao jedina članica NATO-a, zabranila daljnji izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju i zabranila isporuku naoružanja koje je već naručeno.

BDSV zbog ovog gubitka priprema odštetni zahtjev od njemačke vlade.

Stranka Zeleni kritizira činjenicu da preko 50 posto njemačkog izvoza naoružanja odlazi u zemlje koje nisu članice NATO saveza, među kojima su i neki autoritativni režimi.

Biznis.ba