Japan postepeno ukida uvoz ruske nafte

Premijer Fumio Kishida saopćio je da Japan polako smanjuje uvoz ruske nafte, u iskazivanju jedinstva u naporima Grupe sedam svjetskih industrijskih sila protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Čelnici zemalja članica G-7 u nedjelju su održali online sastanak i objavili su predanost naporima na postepenom ukidanju uvoza ruske nafte, u okviru pritisaka na Moskvu da okonča agresiju na Ukrajinu.

– To je ekstremno teška odluka za zemlju koja se uglavnom oslanja na uvoz energenata, među kojima je i nafta. Jedinstvo u G-7 je, međutim, najbitnije upravo sada – izjavio je Kishida novinarima u ponedjeljak.

Kishida je kazao da će ukidanje uvoza ruske nafte biti postepen i spor proces, i o njegovim vremenskim okvirima bit će odlučeno kasnije jer takav proces zahtijeva traženje alternativnih energetskih izvora.

Oko četiri posto japanskog uvoza nafte dolazi iz Rusije. Japan je također objavio planove postepenog ukidanja uvoza ruskog uglja.

Japan neće zabraniti snabdijevanje iz vlastitih naftnih zaliha kao i projekte snabdijevanja prirodnim gasom iz Rusije, rekao je Kishida, prenosi AP.

(FENA)